AcasăNewsSumele încasate nejustificat de ANAF, restituite! Ce penalități vor fi plătite către...

Sumele încasate nejustificat de ANAF, restituite! Ce penalități vor fi plătite către contribuabili

anafANAF publică „lista ruşinii”. Cum afli dacă lucrezi la o firmă cu datorii la Fisc

Persoanele care au făcut plăți către bugetul de stat fără ca acestea să fie datorate își vor putea recupera banii de la ANAF, la cerere, în termen de 5 zile lucrătoare de la înregistrarea solicitării.

În plus, Fiscul va fi obligat să restituie din oficiu, în termen de 15 zile lucrătoare de la data comunicării deciziei de impunere, sumele percepute în plus din diferența de impozite rezultată din regularizarea anuală a impozitului pe venit datorat de persoanele fizice.

Sumele încasate fără justificare de către ANAF, restituite în termen de 5 zile

Aceste prevederi se regăsesc într-un proiect de lege inițiat de deputata Partidului Umanist Social Liberal (PUSL) Steluța Cătăniciu, prin care se propune amendarea Legii nr. 207/2015 privind Codului de procedură fiscală.

Proiectul vine astfel să răspundă doleanțelor exprimate în repetate rânduri de cetățeni care spun că Fiscul returnează banii încasați în plus la termene foarte lungi. De exemplu, pentru sumele plătite fără a fi datorate, actualele reglementări prevăd un termen de 45 de zile pentru restituirea lor. Un termen și mai lung, de 60 de zile de la data comunicării deciziei de impunere, este stabilit pentru rambursarea diferențelor de impozite rezultate din regularizarea anuală a impozitului pe venit datorat de persoanele fizice.

Nerespectarea noilor termene pentru rambursarea sumelor încasate în plus va atrage sancțiuni și pentru stat. Umaniștii susțin că ANAF trebuie să respecte regula jocului pe care o impune, în prezent, tuturor contribuabililor: restituirea sumelor datorate în maximum 5 zile, în caz contrar urmând să plătească și el penalități și majorări de întârziere.

Ce penalități vor fi plătite

Pentru sumele de restituit sau de rambursat de la buget, organul fiscal datorează față de contribuabil penalități de întârziere din ziua următoare expirării termenului de scadență a acestora, până la data stingerii prin oricare dintre modalitățile prevăzute de lege, se precizează în proiect. Penalitățile se vor calcula pentru fiecare zi de întârziere, începând cu ziua imediat următoare termenului de scadență și până la data stingerii sumei datorate, inclusiv. Nivelul penalității de întârziere este stabilit la 0,01% pentru fiecare zi de întârziere și se suportă din același buget din care se restituie ori se rambursează, după caz, sumele solicitate de contribuabil/plătitor. De asemenea, penalitățile de întârziere nu vor anula obligația de plată a dobânzilor.

Pentru neachitarea la termenul de scadență de către debitor a obligațiilor fiscale principale datorate contribuabilului, se datorează după acest termen majorări de întârziere. Nivelul majorării de întârziere este de 1% din cuantumul obligațiilor fiscale principale neachitate în termen, calculate pentru fiecare lună sau fracțiune de lună, începând cu ziua imediat următoare termenului de scadență și până la data stingerii sumei datorate, inclusiv, potrivit jurnalul.ro

author avatar
Andreea Vlad
207 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger