AcasăNewsSuma uriașă pe care statul român o cheltuie zilnic cu cazarea și...

Suma uriașă pe care statul român o cheltuie zilnic cu cazarea și hrana refugiaților ucraineni

refugiatiSe schimbă regulile pentru refugiații ucraineni. Câți bani vor primi de acum înainte de la Guvern

România a cheltuit, de la declanșarea conflictului militar dintre Rusia și Ucraina, peste 350.000 de euro, zilnic, pentru a asigura cazarea și masa refugiaților ucraineni.

Ministerului Afacerilor Interne a inițiat un proiect de OUG, prin care vrea să schimbe legislația referitoare la ajutorul financiar acordat refugiaților ucaineni și să aloce lunar suma fixă de 2.000 de lei pentru fiecare familie afectată de conflictul militar din țara vecină, scrie gandul.ro.

Statul român a cheltuit 106 milioane de euro pentru cazarea și hrana refugiaților ucraineni

„Conform Raportului privind eforturile și realizările României în domeniul asistenței umanitare a refugiaților, al drepturilor copilului și al altor categorii vulnerabile pe anul 2022, elaborat la nivelul Cancelariei Prim-ministrului, peste 106 milioane de euro au fost plătiți din fonduri publice pentru cazarea și hrana beneficiarilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr.15/2022, prin programul 50/20, reprezentând, astfel, o cheltuială zilnică de peste 352.000 de euro”, conform unui proiect de ordonanță de urgență prin care se dorește schimbarea legislației în privința asistenței umanitare acordate de statul român ucrainenilor.

Până acum, statul român a decontat persoanelor care au găzduit refugiați ucraineni câte 50 de lei/zi/persoană pentru cazare și câte 20 de lei/zi/persoană pentru hrană. Sumele plătite sunt neimpozabile.

2.000 lei pentru chirie fiecărui refugiat

Acum, în cazul în care proiectul va fi aprobat, statul român va deconta fiecărui ucrainean refugiat pe teritoriul țării noastre câte 2.000 de lei, în fiecare lună, pentru a-și plăti chiria, „pentru o perioadă de cel mult 4 luni”.

Această perioadă de patru luni poate fi prelungită, arată inițiatorii proiectului.

„Stabilirea faptului că sprijinul financiar va fi acordat și după îndeplinirea perioadei de 4 luni consecutive, până la sfârșitul anului 2023, pentru persoanele din categoriile vizate de prezentul proiect de act normativ. După împlinirea perioadei de 4 luni consecutive în care au beneficiat de suma forfetară de 2000 lei/lună, prezentul proiect de act normativ creează posibilitatea accesului gratuit la serviciile şi măsurile prevăzute de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările și completările ulterioare, pentru persoanele care nu sunt încadrate în muncă pe teritoriul României”, conform sursei citate.

Românii care găzduiesc refugiați ucraineni, neplătiți

Românii care găzduiesc refugiați ucraineni, prin programul „50/20”, se plâng că nu au primit încă banii pentru lunile ianuarie și februarie din 2023. Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), Adrian Marin, a confirmat că Guvernul nu a aprobat încă fondurile necesare pentru plata acestor deconturi. Nu a putut preciza suma necesară deconturilor și nici când se vor face plățile.

Ultima plată de aproape 160 de milioane de lei făcută de Guvern a fost în februarie 2023, pentru decembrie 2022. Pe rețelele sociale, supărarea legată de întârzierea plăților se amplifică.

author avatar
Andreea Vlad