AcasăNewsSuma uriașă pe care statul român o cheltuie zilnic cu cazarea și...

Suma uriașă pe care statul român o cheltuie zilnic cu cazarea și hrana refugiaților ucraineni

refugiatiSe schimbă regulile pentru refugiații ucraineni. Câți bani vor primi de acum înainte de la Guvern

România a cheltuit, de la declanșarea conflictului militar dintre Rusia și Ucraina, peste 350.000 de euro, zilnic, pentru a asigura cazarea și masa refugiaților ucraineni.

Ministerului Afacerilor Interne a inițiat un proiect de OUG, prin care vrea să schimbe legislația referitoare la ajutorul financiar acordat refugiaților ucaineni și să aloce lunar suma fixă de 2.000 de lei pentru fiecare familie afectată de conflictul militar din țara vecină, scrie gandul.ro.

Statul român a cheltuit 106 milioane de euro pentru cazarea și hrana refugiaților ucraineni

„Conform Raportului privind eforturile și realizările României în domeniul asistenței umanitare a refugiaților, al drepturilor copilului și al altor categorii vulnerabile pe anul 2022, elaborat la nivelul Cancelariei Prim-ministrului, peste 106 milioane de euro au fost plătiți din fonduri publice pentru cazarea și hrana beneficiarilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr.15/2022, prin programul 50/20, reprezentând, astfel, o cheltuială zilnică de peste 352.000 de euro”, conform unui proiect de ordonanță de urgență prin care se dorește schimbarea legislației în privința asistenței umanitare acordate de statul român ucrainenilor.

Până acum, statul român a decontat persoanelor care au găzduit refugiați ucraineni câte 50 de lei/zi/persoană pentru cazare și câte 20 de lei/zi/persoană pentru hrană. Sumele plătite sunt neimpozabile.

2.000 lei pentru chirie fiecărui refugiat

Acum, în cazul în care proiectul va fi aprobat, statul român va deconta fiecărui ucrainean refugiat pe teritoriul țării noastre câte 2.000 de lei, în fiecare lună, pentru a-și plăti chiria, „pentru o perioadă de cel mult 4 luni”.

Această perioadă de patru luni poate fi prelungită, arată inițiatorii proiectului.

„Stabilirea faptului că sprijinul financiar va fi acordat și după îndeplinirea perioadei de 4 luni consecutive, până la sfârșitul anului 2023, pentru persoanele din categoriile vizate de prezentul proiect de act normativ. După împlinirea perioadei de 4 luni consecutive în care au beneficiat de suma forfetară de 2000 lei/lună, prezentul proiect de act normativ creează posibilitatea accesului gratuit la serviciile şi măsurile prevăzute de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările și completările ulterioare, pentru persoanele care nu sunt încadrate în muncă pe teritoriul României”, conform sursei citate.

Românii care găzduiesc refugiați ucraineni, neplătiți

Românii care găzduiesc refugiați ucraineni, prin programul „50/20”, se plâng că nu au primit încă banii pentru lunile ianuarie și februarie din 2023. Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), Adrian Marin, a confirmat că Guvernul nu a aprobat încă fondurile necesare pentru plata acestor deconturi. Nu a putut preciza suma necesară deconturilor și nici când se vor face plățile.

Ultima plată de aproape 160 de milioane de lei făcută de Guvern a fost în februarie 2023, pentru decembrie 2022. Pe rețelele sociale, supărarea legată de întârzierea plăților se amplifică.

author avatar
Andreea Vlad
1.293 afisari

17 COMENTARII

  1. ”Suma uriașă pe care statul român o cheltuie zilnic cu cazarea și hrana refugiaților ucraineni”
    Am cazat toate c urvele si plozii lor ba chiar am vazut si ceva bosorogi si…..tineri apti de lupta.
    Ne-au distrus soselele cu camioanele lor cu cereale , prafuri si tigari.
    Ne-am blocat portul Constanta si hambarele si ne-am falimentat taranii.
    Ce am primit?
    Pai o lege care subjuga si mai mult minoritatea romana si distrugerea Deltei Dunarii.
    Este cazul sa interzicem tranzitul camioanelor ucrainiene , interzicerea accesului persoanelor de origine ucrainiana, interzicerea navigatiei pe bratul Chilia.

  2. Sa si vanda bolizii si sa si plateasca chirii jegosii astia . Alocatiile copiilor nu s-au majorat dar le dam la lasii astia . Ce drac n-au stat sa lupte pentr bufonul de presedinte ?

    • Știi ca din doua transporturi de arme s-au tras pe dreapta 160 mil dolari? A apărut informația pe telegram mărturie.
      Ăștia cu bolizi de aici fac traficul. De ce crezi ca s-a umplut Europa de arme și sint și prin Orient?
      De unde?
      Asta cazare chestii este acoperire sa țină toți maharii capat de pod pe la noi

  3. Statul roman criminal plateste mai mult unor raketi criminali, decit alocatia scolarilor.

  4. Pentru cheltuielile cu sfidatorii astia de ukroci, de ce nu se c.a.c.a pe ei purtatorii de microfon, decat impotriva celor care au facut ceva pentru tara asta. Numai pensiile speciale trebuie taiate, plata acestor paraziti nu trebuie sistata. Stiu unii de langa granita de nord care stau bine merci in UK si vin la noi doar sa-si ia banii, Sa vezi ce inghesuiala la ATM-uri, Asta n-o vede nimeni, Salariile de sute de milioane ale unora care nu fac nimic nu-s o problema, problema e ca politistii si altii iau un drept pentru care au muncit. O sa ajungem la paza obsteasca si la stabor pe cartiere ca n-o sa mai vrea nimeni sa faca munca voluntara in serviciile respective.

  5. Era timpul ca guvernul Ciuca sa pună piciorul in prag , așa cum au făcut ELVETIENII care le-a dat un ultim advertisment ucrainienilor găzduiți temporar in Elveția , in sensul de a se încadra in munca , pentru ca in caz contrar STATUL ELVEȚIAN NU NUMAI CA NU LE VA PLĂTI NIMIC DAR II VA DA AFARA DIN ȚARA.!
    Așa trebuia și la noi ca după ce ca nu avem după ce bea apa , ii mai ținem și pe ucrainieni pe capul nostru.! Este adevărat ca guvernul ROMÂNIEI LE-A OFERIT FACILITAȚI INCLUSIV DE A SE ÎNCADRA IN MUNCA IN FUNCȚIE DE ABILITĂȚILE PRIFESIONALE ALE FIECARUIA.!
    NU POȚI CHELTUI LA NESFÂRȘIT SUME IMENSE DE BANI PENTRU CA BUGETUL NOSTRU NU ESTE CHIAR AȘA DE BOGAT SA CHELTUIM PESTE 400/500.000 de euro in fiecare zi și iată ca au trecut aproape 400 de zile de la începerea invaziei ruse in Ucraina

  6. Ai dracu, nu au bani de pensii si salarii dar ajuta pe astia care ne sfideaza cu Dunarea si Delta, ii umilesc pe-ai nostri de la ei si ne-au furat teritorii. La munca si echpamentele de 3 miliarde de dolari bagate de Romania la Krivoi Rog se fac ca ploua.

  7. Este revoltator !
    Sa le fie rusine .Pentru pensionari nu au bani , dar pentru jigodiile astea au !

  8. Bai ciukanezule, bai dulapule, dar cu canalul Bastroe ce pwula mea se mai aude ? Bai, va dau aia pisu pe voi, inca cu bolta, ordinarii aia de nazisti din Kievul azovist-banderist !! Bai Jewboy Jewlenski zdrelinski, nu mai trage la fiecare ora din faina aceea de cea mai buna calitate pe nas, mai lasa si la nazistul ala agitat de Podoliak, poate da coltul si ordinarul ala kakanar, ce pwule in gura isi ia ala de la ungurii lui Viktor Orban, cu aia nu le merge, aia au spatele asigurat !! Bai maciuca, bai grindeanule tampit, cand vreti sa masurati adancimea de pe canal, ca unitate de masura folositi bokuletul, in bagati pe pitikul ala cu capul in jos in apa, si il lasati asa cam 5 minute, sa vedeti daca dupa aceea mai makane ceva 🙂 Ha ha ha 🙂 Bai zdreanta de zdrelinski, vezi ca au fugit deja din colonia cea mai putred de korupta de la marginea Europei cam 20 de milioane, asta vizavi de cat de multa incredere au in gaska nazista de la Kiev !! Sklava Koka-Ina 🙂 Fa noul Isra-Hell pe acolo, asta in caz ca nu o sa iei ceva ciuperkutze atomice peste capul tau mare si prost de actoras ratat !!

  9. Suntem un stat care e condus de idioti si tradatori, le dai astora [ care tot timpul si-a batut joc de noi ] mai mult decat dai poporului Roman dupa ce a muncit o viata !

  10. MAMAAAAAAAAAAAAA, CE NE MAI INCORDAM …VIRTUAL…. DE CE NU IESIM IN STRADA , DE CE NU II PUNEM PE FUGA PE ACESTI GOLANI , CARE AU CONFISCAT TARA ? DAM DIN CLANTA PE AICI, NE ARATAM MUSCHI SI MAI ALEA ….INTELIGENTA…IAR RESTUL , E TACERE…..BAFTA LA COMENTARII !!!!!!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger