AcasăNewsSuhoi, acest ”Terente” al spatiului aerian turcesc

Suhoi, acest ”Terente” al spatiului aerian turcesc

Din nou sar scantei intre Moscova si Ankara

Turcia si NATO au condamnat, sambata, o noua violare a spatiului aerian turcesc de catre aviatia rusa, presedintele Recep Erdogan avertizand Rusia cu privire la ”consecintele” acestor ”acte iresponsabile”. Ministerul rus al Apararii a calificat acuzatiile turcesti drept ”propaganda gratuita”.

Din nou sar scantei intre Moscova si Ankara

”Un Su-34 apartinand aviatiei rusesti a violat, vineri, spatiul aerian la ora locala 11.46”, se arata intr-un comunicat al ministerului turc de Externe, informeaza 2 Minutes. Ambasadorul Rusiei la Ankara, Andrei Karlov, a fost convocat pentru a-i fi adusa la cunostinta ”condamnarea ferma” a unei noi violari a spatiului aerian turcesc. ”Rusia poarta intreaga responsabilitate cu privire la toate consecintele grave ce rezulta din aceasta atitudine iresponsabila”, a comunicat ministerul. Aceasta avertizare intervine dupa doua luni cand un bombardier rusesc a fost doborat de aviatia turca la frontiera cu Siria, provocand o grava criza diplomatica intre Moscova si Ankara. Autoritatile turcesti nu au precizat unde a avut loc violarea spatiului aerian. ”Rusia trebuie sa-si asume consecintele. Asemenea acte iresponsabile nu sunt in folosul Federatiei Ruse, nici relatiilor intre NATO si Rusia”, a declarat presedintele Recep Erdogan. Secretarul general al NATO, Jans Stoltenberg, a cerut, la Bruxelles, ca ”Rusia sa actioneze de-o maniera responsabila si sa respecte integral spatiul aerian al NATO”. Interogata sambata, ambasada rusa din Ankara a refuzat orice comentariu cu privire la discutiile avute cu autoritatile turcesti.

Pentagon joaca rolul pacificatorului

Purtatorul de cuvant al ministerului rus al Apararii, Igor Konacenkov, a afirmat ca spatiul aerian turcesc nu a fost violat de niciunul din avioanele fortelor aeriene rusesti in Siria si ca afirmatiile vehiculate de Ankara sunt ”propaganda fara fundament”, informeaza Sputnik. ”Asa cum am declarat cu ocazia unor incidente precedente, SUA se alatura NATO in solidaritatea sa cu Turcia si cere Rusiei sa respecte spatiul aerian turcesc (…) Este important ca Turcia si Rusia sa negocieze luind masuri de dezescaladare”, a comunicat Pentagonul. Pe de alta parte, comandamentul fortelor aeriene turcesti a ordonat unitatilor sale sa treaca la nivelul portocaliu de alerta, a anuntat agentia turca Anadolu Ajansi. Acest nivel ridicat de alerta la bazele aeriene ale aviatiei militare turcesti semnifica ca fortele sa fie ”pregatite pentru orice”, inclusiv o riposta imediata a pilotilor fara un acord prealabil cu comandamentul, a informat mass-media turceasca. Alerta portocalie inseamna ca o confruntare poate avea loc in orice moment si fortele trebuie sa fie pregatite pentru aparare si contraatac. In decembrie 2015, Turcia a declansat ultima sa alerta portocalie, in provincia Diyarbakir. Alerta a fost declansata in legatura cu pregatirile unei operatiuni de mare anvergura impotriva Partidului muncitorilor din Kurdistan, PKK.

author avatar
Tudor Borcea
332 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger