AcasăNewsSubmarinul care l-a făcut de râs pe Putin

Submarinul care l-a făcut de râs pe Putin

Submarinul nuclear rusesc K-44 ‘Riazan’ a ratat lansarea unei rachete balistice, chiar sub ochii lui Vladimir Putin.

Incidentul a avut loc în timpul uriaşului exerciţiu naval Grom-2019, desfăşurat în regiunea arctică şi care a fost supervizat de însuşi preşedintele Rusiei.

“Riazan”, care face parte din Divizia 28-a de submarine a Flotei Rusiei din Pacific, a lansat o singură rachetă intercontinentală asupra unei ţinte situate pe poligonul ‘Cija’, şi nu două, aşa cum a anunţat Evgheni Ilin, şeful Direcţiei principale pentru cooperare internaţională din cadrul Ministerului Apărării. Prima lansare a fost fără probleme, însă „a doua rachetă, model R-29R, a rămas blocată în lansator, iar submarinul a fost nevoit să se întoarcă, practic, la bază cu o rachetă rămasă neexplodată rămasă în el”, au declarat surse din Ministerul rus al Apărării.

La exercițiu au luat parte cinci submarine, peste 100 de avioane, 200 de lansatoare mobile de rachete şi 12.000 de militari. Submarinele  flotei ruse au lansat rachete balistice din Marea Barents, în Arctica, şi din Marea Ohoţk, în Extremul Orient rus iar ‘Toate rachetele şi-au atins ţintele”, a asigurat Ministerul Apărării. Racheta R-29 R, de concepţie sovietică, este în serviciu de 40 de ani şi conţine trei ogive nucleare. Experţii militari independenţi de la Moscova au avertizat că autorităţile ruse se laudă cu un arsenal strategic modern, însă mare parte din armament este moştenit din perioada sovietică, inclusiv ‘Riazan’ este ultimul submarin de acest tip aflat încă în serviciu, după ce a fost dat în exploatare în 1977. (R. Jacotă)

author avatar
National
970 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger