AcasăNewsSUA vs. China - situatia s-ar putea incinge oricand!

SUA vs. China – situatia s-ar putea incinge oricand!

Obama a trecut China in fruntea listei „rivalilor” si a ordonat un „studiu” despre potentialul militar al acestei tari si pericolul pe care-l reprezinta pentru SUA.

China nu mai este creditorul SUA

Americanii si japonezii se joaca de-a razboiul in Pacific impotriva Chinei

In plus, SUA au trimis flota militara in Pacific Rim, in „coasta” Chinei. Motivele acestor actiuni din noul mandat al lui Obama sunt atat politice, cat si economice. China este singura tara capabila sa depaseasca economic SUA, care se confrunta cu recesiunea si cu somajul crescut. In acest timp, China mentine artificial o rata de schimb valutar scazuta la yuan, pentru a stimula productia domestica si exporturile. In ultimii ani, a scos dolarul din rezervele sale strategice si l-a investit in aur, euro si produse. Mesajul este clar: China nu mai crediteaza SUA! Legislativul american deja a acuzat China ca manipuleaza schimbul yuan-dolar, plangandu-se la foruri internationale. Insa, mai mult nu poate face.

Dependenta economica de „tip Chile”

SUA se confrunta acum cu propria strategie aplicata in Chile, inventata pentru rasturnarea lui Salvador Allende si anume „dependenta economica”. Economia SUA este atat de dependenta de China, incat orice sanctiuni economice s-ar introduce impotriva Chinei ar distruge economia americana. Din punct de vedere politic, zazania consta in adoptarea noii strategii militare americane, in ianuarie 2012, acordand cea mai mare importanta regiunii Asia-Pacific.La 2 ianuarie, Obama a semnat un nou concept de securitate nationala, care imputerniceste US Strategic Command (STRATCOM) sa cartografieze reteaua de tunele a Chinei si sa aprecieze de ce armament, conventional sau nuclear, ar fi nevoie ca aceasta sa fie distruse. „Cele doua tari danseaza periculos pe ritm de razboi”, a declarat Hans Kristensen, directorul Federatiei Americane a Oamenilor de Stiinta.

author avatar
Adina Mutar
617 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger