AcasăNewsSUA vor debloca 3,4 miliarde de dolari pentru cheltuieli militare in Europa...

SUA vor debloca 3,4 miliarde de dolari pentru cheltuieli militare in Europa Centrala si de Est

Casa Alba a suplimentat de patru ori bugetul pentru sula din coasta lui Putin

Potrivit Pentagonului, printre tarile care vor beneficia de echipamente si armament suplimentar se numara Romania, Ungaria si statele baltice, o masura menita sa descurajeze Rusia.

Casa Alba a suplimentat de patru ori bugetul pentru sula din coasta lui Putin

Casa Alba isi va mari semnificativ desfasurarea de armament greu, blindate si alte materiale militare in Europa Centrala si de Est. Potrivit New York Times (NYT), in 2017 Washington planifica cvadruplarea cheltuielilor bugetare legate de desfasurarea de armament si echipamente in aceste zone. De la 789 milioane de dolari, la ora actuala, aceste cheltuieli vor ajunge la 3,4 miliarde de dolari. Acest echipament militar va fi folosit de fortele americane si NATO, asigurandu-se ca alianta poate mentine o lupta in regiune, in orice moment. ”Presedintele Obama prevede cresterea sensibila a desfasurarii de armament greu, blindate si alte materiale in tarile Europei Centrale si de Est, membre NATO, in cadrul masurilor vizand desgurajarea Rusiei”, noteaza NYT. Cotidianul il citeaza pe subsecretarul adjunct al Apararii, Evelyn N. Farkas, care a declarat in octombrie ca ”aceasta masura da un semnal puternic cu privire la vointa noastra de disuasiune a Rusiei si cu privire la parteneriatul nostru cu tari precum Ucraina, Republica Moldova si Georgia.

Rusia a devenit ”un actor mai dificil”

”Acesta nu este un raspuns la ceva ce s-a intamplat recent (noul incident in care un avion rusesc a fost acuzat ca a incalcat spatiul aerian al Turciei). Acesta este un raspuns pe termen lung cu privire la un climat de securitate schimbat in Europa, care reflecta o situatie noua unde Rusia a devenit un actor mai dificil”, a declarat un oficial.

NYT mai precizeaza ca aceasta finantare suplimentara trebuie luata din fonduri bugetare special rezervate operatiunilor militare din Irak, Siria si mentinerii prezentei in Afganistan. Oficiali ai administratiei americane au declarat insa ca noile cheltuieli nu vor avea ca scop numai descurajarea Rusiei, ci vor putea folosi flancului sudic al NATO in lupta contra terorismului sau pentru a face fata afluxului de emigranti din Siria. Unii analisti au ramas insa surprinsi de magnitudinea cresterii cheltuielilor SUA in Europa, care sunt parte a bugetului total de 580 miliarde de dolari cerut pentru Pentagon. Potrivit unui oficial al departamentului Apararii, Barack Obama va cere Congresului si un procent de 35% din aceasta suma pentru lupta impotriva Statului Islamic.

author avatar
Tudor Borcea
74 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger