AcasăNewsSUA trimit cele mai sofisticate avioane in Europa. F-22 Raptor, in coasta...

SUA trimit cele mai sofisticate avioane in Europa. F-22 Raptor, in coasta lui Putin!

Statele Unite vor deplasa avioane de lupta de a cincea generatie in Europa in cadrul eforturilor globale de a asigura tarile din regiune, inclusiv cele din est,  in fata amenintarii Rusiei, a anuntat, luni, secretarul Air Force, Deborah Lee James.

”Vom trimite foarte curand aparate F-22 in Europa pentru a raspunde cererii comandamentului militar zonal si in cadrul initiativei noastre de sustinere a europenilor” in fata Rusiei, a explicat Deborah Lee James, informeaza AFP.

Pilotii aparatelor F-22 vor putea sa se antreneze cu pilotii tarilor membre NATO, a adaugat oficialul american, fara insa a preciza numarul avioanelor in cauza, nici calendarul operatiunii, nici tarile unde vor fi trimise.

Secretarul Fortelor Aeriene ale SUA a precizat ca ”activitatea militara a Rusiei in Ucraina continua sa ne provoace ingrijorari mari atat noua, cat si aliatilor nostri. Air Force considera ca o mobilizare a F-22 reprezinta un atu”, noteaza Reuters.

O flota de 180 de aparate

F-22 este un avion de lupta ultra modern conceput pentru misiuni aer-aer. Beneficiind de tehnologie ”stealth” si echipament computerizat, poate distruge avioane inamice inainte ca acestea sa-l poata detecta.

In egala masura, este capabil de atacuri la sol. Declarat operational in 2005, F-22 a fost folosit prima data in lupta in septembrie 2014, in cadrul raidurilor aeriene ale Coalitiei contra ISIS, in Irak si in Siria.

La ora actuala, SUA sunt singura tara din lume care are in dotarea fortelor aeriene aparate de lupta de a cincea generatie. De la debutul crizei din Ucraina, NATO nu a incetat sa-si intareasca prezenta in Europa. La inceputul lunii iunie, Washington si-a dezvaluit intentia de a trimite pe continent aparate de lupta multirol F-22 Raptor, ceea ce a provocat o reactie virulenta din partea Moscovei.

Secretarul Consiliului de securitate rus, Nikolai Patrusev, a declarat, citat de Sputnik, ca intensificarea activitatilor Aliantei Nord Atlantice si ale SUA la proximitatea frontierelor rusesti ameninta nu numai Moscova dar si pe aliatii sai. SUA detine 180 de aparate F-22.

Estonia vrea sa construiasca un zid la frontiera cu Rusia

Lucrarile de constructie la frontiera intre Estonia si Rusia vor debuta in 2018, informeaza Sputnik. Politia si garda de frontiera estoniene au intentia sa ridice un zid de 2,5 metri de-a lungul a doua treimi din frontiera cu Rusia, informeaza ziarul Postimees. Sarma ghimpata va fi instalata deasupra zidului, a carui lungime va fi de 108 kilometri. Sistemul de protectie va fi completat de camere video si de drone. Costul total al lucrarilor este estimat la 71 milioane de euro.

author avatar
Tudor Borcea
1.056 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger