AcasăNewsSUA trantesc usa Consiliului Drepturilor Omului al ONU

SUA trantesc usa Consiliului Drepturilor Omului al ONU

Amenintand si criticand pana la insulte, Washingtonul, prin vocea ambasadorului Nikki Haley, si-a luat jucariile si a acuzat ONU ca practica dublu standard

Washington si-a  anuntat oficial retragerea din acest organism international, prin vocea ambasadorului american la ONU, Nikki Haley.

Amenintand si criticand pana la insulte Washingtonul prin vocea ambasadorului Nikki Haley si a luat jucariile si a acuzat ONU ca practica dublu standard

Este inca o retragere din lunga lista de dezangajamente americane, dupa cea din acordul de liber-schimb transpacific, din acordul climatic de la Paris ,din acordul privind dosarul nuclear iranian sau din UNESCO. Si confirma politica unilaterala si izolationista a administratiei Trump vizavi de organizatiile internationale. Nikki Haley, dar si secretarul american de stat Mike Pompeo, au calificat Consiliul drept o institutie ”ipocrita”, ”egoista” si o ”sursa de necazuri” pentru SUA. ”Multa vreme, CHD (Consiliul drepturilor omului al ONU) a protejat autorii violarii drepturilor omului si a fost o cloaca de partipriuri politice”, a declarat Haley, criticand faptul ca din Consiliu fac parte state precum China, Venezuela, Cuba sau Republica Democratica Congo, natiuni care, in opinia sa, „nu respecta” drepturile omului. De partea sa Mike Pompeo (fost sef al CIA), a lansat:   „Consiliul pentru Drepturile Omului este un aparator ineficient al drepturilor omului. Mai mult chiar, Consiliul da dovada de o ipocrizie fara margini in care multe dintre cele mai grave incalcari ale drepturilor omului sunt ignorate. Iar unii dintre cei mai mari agresori sunt membri ai acestui Consiliu”.

Israel, cheia problemei

Insa Israelul este cheia in care trebuie citit demersul american, evocat negativ la fiecare reuniune a Consiliului ONU care deja a votat cinci rezolutii impotriva statului evreu. ”Este mai mult decat toate rezolutiile impotriva Coreii de Nord, Iranului si Siriei”, s-a vaicarit Haley. Mai exact, CHD s-a pronuntat in favoarea unei anchete cu privire la violentele comise de armata israeliana contra manifestantilor palestinieni din Gaza. Dar si, cu ani in urma, o ancheta cu privire la colonizarea israeliana a teritoriilor palestiniene cucerite militar in 1967. Deloc de mirare, premierul israelian Benjamin Netanyahu decizia SUA ca una ”curajoasa contra ipocriziei si minciunilor asa zisului Consiliu al Drepturilor Omului al ONU”, care de ani de zile a demonstrat ca este ”ostila si anti-israeliana”. Dar Nikki Haley a tinut sa precizeze ca retragerea americana din CHD ”nu inseamna o dezangajare a americanilor in favoarea drepturilor omului”. Presedintele Trump a decis ca „America mai intai” inseamna ignorarea in Natiunile Unite a suferintei civililor din Siria si a minoritatilor etnice din Birmania”, a denuntat directorul Human Watch Rights, Kenneth Roth. Inaltul comisar pentru Drepturile Omului, Zeid Ra’ad al Hussein, a calificat decizia SUA ca „dezamagitoare, desi nu chiar surprinzatoare”.”Data fiind situatia drepturilor omului in lumea actuala, SUA ar trebui sa faca un pas inainte, nu unul inapoi”, a aratat acesta. Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, citat de purtatorul de cuvant Stephane Dujarric, „ar fi preferat ca SUA sa ramana in Consiliul Drepturilor Omului”. „Decizia risca sa submineze rolul SUA ca sustinator al democratiei pe scena mondiala”, a transmis sefa diplomatiei europene, Federica Mogheniri.

Iar Rusia isi depune candidatura

Urmare a retragerii SUA, Rusia si-a prezentat candidatura pentru adeziunea la Consiliul Drepturilor Omului la ONU pentru perioada 2021-2023, a anuntat ieri misiunea permanenta rusa la ONU. Mandatul Rusiei pe langi Cpnsiliu a expirat in 2016 iar in Adunarea generala a ONU din acelasi an Rusia nu a mai fost realeasa in CDH. ”CHD este destinat sa serveasca toate statele membre, nu doar o tara sau un grup de tari. Din pacate, Washington nu intelege sau nu vrea sa recunoasca acest fapt”, a comentat misiunea rusa. ”SUA ar dori sa transforme Consiliul intr-o unealta supusa pentru a-si promova interesele si a pedepsi tarile indezirabile, context in care tentativele americane de a-i imputa Consiliului politizarea sunt cinice”, au adaugat rusii. Chiar daca exista ”lacune” in munca CHD, a subliniat misiunea rusa, ”totusi Consiliul si-a dovedit viabilitatea de-a lungul timpului”.

author avatar
Tudor Borcea
122 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger