AcasăNewsSUA si UE sprijina oferta Transgaz pentru preluarea DESFA

SUA si UE sprijina oferta Transgaz pentru preluarea DESFA

Presa elena speculeaza ca Uniunea Europeana si Statele Unite sprijina din ratiuni geopolitice oferta consortiului format din compania spaniola Regasificadora del Noroeste (Reganosa) si operatorul sistemului national romanesc de transport al gazelor naturale Transgaz de preluare a omologului grec DESFA, motivul fiind ca o eventuala victorie a acestuia ar creste sansele de reducere a dependentei Europei de importurile de gaze de la gigantul rus de stat Gazprom.

Intrarea institutiei financiare internationale Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), unde cei mai mari actionari sunt SUA si UE, in consortiul Transgaz-Reganosa transmite un mesaj clar de la Bruxelles si Washington in favoarea companiei romanesti, Transgaz fiind determinanta pentru dezvoltarea coridorului vertical de interconectare a sistemelor de gaze din Romania, Ungaria, Austria, Bulgaria si Grecia, care ar asigura transportul gazelor naturale extrase din regiunea Marii Caspice catre Europa Centrala, scrie publicatia greaca Ekathimerini, citata de profit.ro.

Dezvoltarea acestui coridor ar intari sursele alternative de aprovizionare cu gaze ale Europei, ocolind Rusia, arata sursa citata. Un alt argument pentru acest scenariu este, potrivit Ekathimerini, amanarea deschiderii ofertelor depuse pentru privatizarea DESFA, care ar fi trebuit initial sa aiba loc pe 16 februarie, dar a fost amanata. Consortiul Transgaz-Reganosa-BERD a depus oferta angajata pentru participatia de 66% din capitalul DESFA scoasa la vanzare de statul elen pe 19 februarie. Rezultatul licitatiei ar urma sa fie anuntat saptamana aceasta. „Board-ul BERD a luat decizia de a lua parte la competitie cu doar cateva ore inainte de deadline-ul de depunere a ofertelor angajante, schimband radical datele problemei si transmitand mesajul clar ca oferta Transgaz-Reganosa este sprijinita de SUA. Transgaz este operatorul sistemului de gaze al Romaniei, care joaca un rol-cheie in dezvoltarea interconectarii infrastructurilor de gaze ale tarilor din centrul si sud-estul Europei. De fapt, sprijina implementarea asa-numitului coridor vertical care ar uni sistemele de transport de gaze din Romania, Ungaria, Austria, Bulgaria si Grecia si ar asigura transportul catre Europa Centrala al gazelor naturale extrase din regiunea Marii Caspice, dar si din alte surse, cum ar fi gazele naturale lichefiate provenite din SUA si pentru care americanii cauta modalitati de a le vinde pe pietele europene”, scrie publicatia greaca, citand surse la curent cu derularea procesului de privatizare a DESFA.

author avatar
Andrei Coman
133 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger