AcasăNewsSUA si UE pregatesc Uniunea Economica Transatlantica

SUA si UE pregatesc Uniunea Economica Transatlantica

Angela Merkel vrea o uniune economica a UE cu SUA

Uniunea Europeana şi SUA au reluat in secret planul lansat in 2007 si abnadonat ulterior, referitor la infiintarea Uniunii Economice Transatlantice.

Angela Merkel vrea o uniune economica a UE cu SUA

Ideea unei zone economice libere transatlantice a fost lansata de cancelarul Germaniei, Angela Merkel, inca din 2007, dar atunci SUA erau pe „cai mari” si autoritatile de la Washington au ridicat numeroase obiectii de ordin juridic in domeniul economic si comercial. Sigur, la acea vreme, piata imobiliara din SUA inca parea ca este infloritoare, dar au urmat apoi prabusirea si ani grei de criza.

Surse bine informate de la Washington si Bruxelles sustin, citate de presa rusa, ca SUA si UE ar fi reluat negocierile pentru infiintarea Uniunii Economice Transatlantice. Acest organism se vrea, practic, un raspuns la ascensiunea economica a Chinei si Rusiei la nivel mondial. Planul prevede pregatirea unor acorduri intre UE si SUA privind comertul agricol, investitiile reciproce, impozitarea, recunoasterea reciproca a standardelor in medicina si in alte domenii. Unul dintre acorduri vizeaza in mod explicit eliminarea taxelor pe importurile SUA din UE si viceversa, fapt ce ar duce la cresterea PIB-ului american cu 1,5%, iar al celui comunitar, cu 0,5%.

author avatar
Arpad Dobre
313 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger