AcasăNewsSUA si Turcia, la cutite

SUA si Turcia, la cutite

Vicepremierul turc a declarat că împotriva a 9.322 de persoane au fost deschise proceduri judiciare, în urma tentativei de lovitură de stat

Lovitura de stat esuata  si epurarile la scara nationala invenineaza si mai grav relatia Washington-Ankara, deja otravita de razboiul din Siria si de situatia drepturilor omului din Turcia.

Vicepremierul turc a declarat că împotriva a 9.322 de persoane au fost deschise proceduri judiciare, în urma tentativei de lovitură de stat

Aliati istorici in sanul NATO si oficial cot la cot in lupta contra ISIS in Siria si in Irak, SUA si Turcia traverseaza de cateva luni o ascunsa criza diplomatica, atat in ce privesc profundele rezacorduri cu privire la combaterea internationala a jihadistilor cat si referitor la deriva , considerata ”autoritara”, a regimului presedintelui Recep Erdogan. Un avertisment clar a venit luni din partea secretarului american de Stat John Kerry, care a cerut, acompaniat de sefa diplomatiei europene, Federica Mogherini, ca guvernul turc sa ”respecte institutiile democratice si statul de drept”. Este a mia oara cand Washington trage de maneca Ankara in legatura cu respectarea libertatilor publice in Turcia. Dupa luni de represiune impotriva mass-media si a opozantilor turci, presedintele Barack Obama a denuntat, in aprilie, ”un drum ingrijorator” pe care a ales sa mearga Erdogan.Dupa epurarile masive din armata, politie si magistratura, incepute dupa puciul esuat din Turcia, Kerry a amenintat direct viitorul Turciei in NATO, spunand ca ”Alianta comporta si exigente in materie de democratie”. Potrivit lui Matthew Bryza, expert al Eurasia Center din Turcia (fondat de Dinu Patriciu), mesajul sefului diplomatiei americane ”a fost gresit interpretat in Turcia (…) ca un avertisment potrivit caruia SUA ar impinge Turcia sa paraseasca NATO”. Bryza a pronosticat o ”calatorie agitata” pentru vitoarele relatii SUA-Turcia. Bayram Balci, expert al centrului de cercetari inernationale Sciences Pro, estimeaza ”iresponsabile” declaratiile lui Kerry. ”Daca Turcia iese din NATO, cu vine o vor inlocui Statele Unite?”, s-a intrebat Balci.

Alegeti intre Turcia si Gulen

Nodul tensiunilor turco-americane s-a fixat acum pe soarta predicatorului musulman Fethullah Gulen, aflat in exil din 1990 in SUA, fost aliat al lui Erdogan, acum devenit inamicul numarul unu al presedintelui turc. Gulen conduce o puternica miscare in Turcia, care numara scoli, ONG-uri si companii. In timp ce Ankara sustine ca are dovezi pentru extradarea acestui opozant, Washington le-a considerat ”alegatii” fara o baza clara. ”Vedem din ce in ce mai clar inalti responsabili turci care spun ca Statele Unite trebuie sa aleaga intre Turcia si Gulen”, a rezumat Aaron Stein (Rafik Hariri Center for the Middle East), intr-un discurs la Atlantic Council. Expertul prezice, la randul lui, ”o criza in relatiile dintre cele doua tari”.

Se complica lupta antiterorista

NATO îsi pune problema securitătii celor 50 de bombe H stocate în subteranele bazei de la Incirlik

Aliatii turci, judecati in culise de Washington drept reticenti si ambigui, au autorizat, in iulie 2015, coalitia internationala sa utilizeze baza aeriana de la Incirlik (sud) pentru raiduri impotriva jihadistilor, in Siria si in Irak. Statele Unite au desfasurat la Incirlik 1500 de militari, avioane si drone. Or Ankara suspecteaza ca Incirlik a fost utilizata pentru alimentarea avioanelor de vanatoare ale pucistilor, vineri seara. Prioritatea Turciei in regiune ramane lupta impotriva kurzilor PKK, in timp ce kurzii din Siria si din irak sunt sustinuti de SUA, in luptele contra ISIS. In consecinta, estimeaza Stein, ”maniera in care Coalitia condusa de SUA isi va conduce operatiunile va fi foarte afectata”. Potrivit fostului ambasador britanic in Turcia si in SUA, Peter Westmacott, ”

toate acestea vor complica situatia pentru un timp dar sper ca implicarea Turciei in efortul unit si international de lupta contra Daesh va ramane neschimbata”. Pe de alta parte, dupa evenimentele de vineri seara Marina turca a pierdut contactul cu 14 nave ale sale si nu stie nimic de amplasamentul lor actual. In momentul izbucnirii puciului, navele  erau desfasurate in Marea Neagra si Marea Egee, si nu este exclus ca dintre complotisti sa fi figurat si comandantii lor.

Erdogan nu se duce la Ankara

La cateva ore dupa inceperea tentativei de puci, Recep Erdogan s-a precipitat spre Istanbul, fieful sau politic, si de atunci nu a mai parasit orasul pentru a reveni in capitala Ankara. O absenta care intriga, in conditiile in care astazi ar trebui sa participe la o reuniune a Consiliului national de securitate ce  era prevazuta la Ankara. ”Capitala nu este sigura, cum a afirmat Erdogan?”, au ironizat internautii. ”Presedintele urmareste evolutia situatiei de la domiciliul sau din Istanbul”, a declarat un inalt oficial sub protectia aninimatului. ”Situatia este sub control, premierul si afla la Ankara”, a afirmat sursa citata.

Ioc vize pentru 2016

Bruxelles nu va ridica regimul vizelor pentru cetatenii turci in acest an, a informat comisarul european pentru Economie, Gunther Oettinger, dupa tentativa de lovitura de stat din aceasta tara. Potrivit lui Oettinger, Recep Erdogan trebuie sa indeplineasca conditiile fixate de UE, in special respectarea statului de drept si alibertatilor fundamentale. ”La ora actuala, nu observam aceasta”, a declarat comisarul european. Oettinger a subliniat in mod egal ca ”un guvern nu trebuie sa se debaraseze de magistrati considerati indezirabili, concediindu-i cu miile”. In acelasi timp, comisarul e evocat intentia lui Erdogan de a reintroduce pedeapsa cu moartea, indicand ca nici o tara nu poate adera la UE in astfel de situatie.

Ankara confirma arestarea pilotilor care au doborat avionul lui Putin

Ministrul turc al Justitiei, Bekir Bozdag, a declarat ca doi piloti turci care au doborat, in noiembrie 2015, un aparat Su-24 rusesc la frontiera turco-siriana se afla in detentie alaturi de ”alte persoane care sunt suspectate de implicare in tentativa de

lovitura de stat” din Turcia. Anterior, primarul Ankarei, Ibrahim Malih Gokcek, a declarat ca un singur pilot care a participat la operatiunea contra avionului militar rusesc era implicat in puciul esuat si ca facea parte din organizatia clericului Fethullah Gulen. Doborarea aparatului Su-24 a fost calificata de Vladimir Putin drept ”o lovitura de cutit in spate”, si a provocat cea mai mare criza in relatiile ruso-turce. Recep Erdogan a prezentat ulterior scuze oficiale pentru a permite normalizarea relatiilor bilaterale.

Erdogan pune mana pe iatagan

Restabilirea pedepsei cu moartea in Turcia, abolita in 2004, pare doar o chestiune de timp, dupa tentativa de lovitura de stat esuata. Presedintele turc invoca ”vointa poporului”, uitand de aderarea la UE.

Fethullah Gulen spune că legile SUA nu sunt la bunul plac al lui Erdogan

”Aceasta chestiune va fi dezbatuta in Parlament, acesti scelerati ne-au bombardat si cred ca partidele politice vor sti sa ia cea mai buna decizie. Daca se va decide restabilirea pedepsei cu moartea, o voi aproba”, a declarat fara echivoc presedintele Turciei, in ciuda faptului ca liderii UE au avertizat ca aceasta masura va inchide portile aderarii Turciei la spatiul comunitar. In ciuda asigurarilor venite de la premierul Binali Yildirim, care a respins, ieri, orice ”spirit de razbunare” fata de pucistii care au incercat sa preia puterea, vineri seara, invocand respectarea ”statului de drept”. ”Nimeni nu poate actiona in spiritul razbunarii, este inacceptabil intr-un stat de drept”, a declarat Yildirim intr-ol alocutiune la Ankara. Intr-un interviu acordat CNN, Recep Erdogan a declarat ca ”cetatenii” au cerut reintroducerea pedepsei cu moartea, invocand ca tari precum SUA, China sau Rusia o practica, si ca Turcia a abolit-o pentru ca dorea sa devina membra UE. ”Putem reveni oricand asupra ei”, a spus Erdogan. Presedintele turc a dezmintit categoric ca ar fi orchestrat puciul de vineri si ca s-au facut demersuri pentru cererea de extradare a clericului Fethullah Gulen, care se afla pe teritoriul SUS, invocand parteneriatul strategic SUA-Turcia. Turcia nu a refuzat niciodata o astfel de cerere cand a fost vorba de ”teroristi”, a spus Erdogan. Asta chiar daca Gulen nu se afla pe lista teroristilor in SUA, e suficient ca este pe ”lista mea”, a explicat presedintele, dand ca exemplu cazul Bin Laden, pe care unele tari, precum Afganistan, nu il considerau terorist, dar SUA a solicitat extradarea lui. Recep Erdogan dat asigurari ca respecta (!) presa libera, dar a atacat anumite structuri din mass-media care ”dezinformeaza” cetatenii luandu-i interviuri lui Gulen. Ieri, in Turcia au continuat epurarile, de data aceasta in randurile functionarilor din biroul premierului, 250 de oameni fiind destituiti, si la cea mai inalta autoritate islamica din tara, Presedintia Afacerilor Religioase, unde aproximativ 500 de persoane au fost demise, pentru implicare in tentativa de lovitura de stat si ”terorism”.

Ankara trimite ”dovezi” pentru extradarea lui Fethullah Gulen

Premierul turc a anuntat, ieri, ca guvernul a trimis SUA solicitarea de extradare a dusmanului lui Recep Erdogan, insotita de patru dosare justificative. ”Le vom prezenta mai multe dovezi decat vor”, a tunat Binali Yildirim. Pentru ministrul turc al Justitiei, Bekir Bozdag, culpabilitatea lui Gulen este ”evidenta”. ”Extradati-l daca ne sunteti aliati”, a declarat anterior Erdogan, care-l acuza pe Gulen de orchestrarea puciului de vineri, in timp ce Washington a cerut dovezi clare. De partea sa, Gulen a declarat ca ”nu este ingrijorat” de demersul Ankarei, SUA fiind ”un stat de drept”, unde ”legea este mai presus de toate”. Nu cred ca acest guvern va acorda atentie la ceva ce nu se bazeaza pe lege”, a spus clericul, in varsta de 75 de ani.

author avatar
Tudor Borcea
303 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger