AcasăNewsSUA si Rusia s-au aliat impotriva ISIS

SUA si Rusia s-au aliat impotriva ISIS

Extremistii ISIS au decapitat o luptatoare kurda picata in mainile lor

Cum organizatia Stat Islamic (ISIS) a ocupat in Siria si Irak regiunile unde se extrage, se rafineaza si se vinde petrolul, Rusia nu putea sa lipseasca de la „cascaval”.

Extremistii ISIS au decapitat o luptatoare kurda picata in mainile lor

Marti a avut loc o reuniune strategica a sefilor de Stat Major din cele peste 20 de tari ce s-au aliat impotriva ISIS. De la Paris, Moscova se inghesuia in coalitie, pe partea de „intelligence”.

Rusii vor sa-i antreneze pe irakieni

Reuniunea „restransa” a avut loc la baza aeriana Andrews din Maryland. Au participat sefi militari din Australia, Bahrain, Belgia, Marea Britanie, Canada, Danemarca, Egipt, Franta, Germania, Irak, Italia, Iordania, Kuwait, Liban, Olanda, Noua Zeelanda, Qatar, Arabia Saudita, Spania, Turcia si Emiratele Arabe Unite. Presedintele american, Barack Obama, si-a exprimat viziunea sa militara privind ISIS in Siria si Irak: „O sa fie o campanie lunga!”. Arabia Saudita vrea capul lui Bashar, iar Turcia conditioneaza orice implicare de acest lucru. Rusia insa il vrea in continuare pe Bashar, cel putin in partea Siriei care controleaza petrolul si gazele naturale. Dupa indelungi negocieri, ministrii de Externe, John Kerry si Serghei Lavrov, au cazut de acord sa impartaseasca in mod „largit” niste informatii secrete legate de ISIS si „alte provocari”. In plus, rusii s-au oferit sa-i antreneze pe militarii irakieni.

Victoria, la termen lung

In timp ce militarii din peste 20 de tari incercau sa dea impresia unei mari forte anti-ISIS, pe teren, jihadistii inainteaza incet dar sigur, si in Siria, asupra orasului Kobane, si in Irak, in provincia Anbar. „Pe termen scurt, ISIS a obtinut cateva victorii”, a admis Obama. „Insa, pe termen lung, victoria va fi a coalitiei”. OK! Pe termen „scurt”, insa, multi isi vor pierde capul in tavalugul ISIS.

 

author avatar
Adina Mutar
1.575 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger