AcasăNewsSUA si Rusia baga un Counter-Strike in Siria

SUA si Rusia baga un Counter-Strike in Siria

Damascul a fost transformat in poligon de testare a celor mai noi arme din arsenalul militar al celor doua superputeri

Cand nimeni nu se mai astepta, magicianul fara chip a scos din palarie un iepure toxic si flama siriana s-a reaprins. Cum-necum, SUA si aliatii si-au facut de lucru prin Mediterana, dand peste cap toate previziunile ce pareau sa anunte o victorie triumfala a trupelor alawite.

Damascul a fost transformat in poligon de testare a celor mai noi arme din arsenalul militar al celor doua superputeri

Americanii, francezii si britanicii le-au aratat tuturor ca au ce trebuie in pantaloni, si-au incordat muschii in fata lui Putin, dar chiar si asa tot raman numeroase intrebari fara raspuns dupa operatiunea militara derulata in noaptea de vineri spre sambata. Pana si israelienii, parteneri strategici si cooperanti ai occidentalilor, lasa impresia ca minimizeaza importanta loviturilor aeriene aplicate armatei lui Bashar al-Assad. S-a tras o ora la foc continuu, dupa care auto-proclamatii invingatori s-au grabit sa-si stranga catrafusele si sa spele putina. „Schimbarea regimului dictatorial nu se face lovind cu 100 de rachete si apoi fugind acasa”, declama pana si opozitia siriana din exil.

Noua doctrina putinista „a amorsa pentru a dezamorsa” a fost tradusa la Casa Alba prin formula „a escalada un conflict pentru a pleca”. Sau americanii vor ramane in Siria? Iata inca o dilema nascuta dupa interventia din weekend.

Si-au impartit harta ca intr-un joc pe calculator

Doi mari jucatori fata in fata la momentul zero, despartiti doar de un panou. Se privesc in ochi, isi cauta unul altuia slabiciunile, stiu punctele forte ale adversarului, se respecta, dar o fac cu dintii inclestati si pregatiti sa muste din beregata celuilalt. Asa arata SUA si Rusia inaintea acestui Counter-Strike pe taram sirian. Parca ne uitam la finala „mondialului” de CS, cu americanii si rusii dinaintea unor calculatoare ultraperformante (de „gameing”) alegandu-si Damascul ca harta pentru poligonuil de testare a celor mai tari arme pe care le au. Pe 14 aprilie, echipa SUA-Franta-Anglia a lovit cu 105 rachete de croaziera. S-a tras de pe nave aflate in Marea Mediterana si Marea Rosie, in operatiune a fost implicat inclusiv submarinul nuclear USS John Warner. Temutele bombardiere B1, avioanele britanice Tornado si Typhoon si cele franceze Rafale si Mirage au brazdat cerul sirian timp de 60 de minute.

Tabara adversa (Rusia-Iran-Siria) dispune de cele mai moderne echipamente militare rusesti destinate detectiei, identificarii si urmaririi tintelor in camp de lupta real, basca niste sisteme radar si de senzori destinate monitorizarii echipamentelor si sistemelor de lupta adverse. Iata de ce Siria reprezinta un poligon ideal pentru efectuarea unor analize comparative obiective intre sisteme si/ sau plaftorme de lupta integrate: de o parte americanii si ale lor avioane de ultima generatie (F-22, utilizate in atacul de vineri noapte), dincolo rusii cu mult-asteptatul sistem de supraveghere si aparare antiaeriana cu raza lunga, medie si scurta de actiune (S-400). Deocamdata, n-a fost cazul, Putin s-a ferit sa ridice de la sol avioanele Su-35 sau Su-57 si nici sistemele S-400, S-300, BUK sau Panzir n-au ripostat.

Baza Hmeimim, ocolita de bombardamentele americane

Cu trei ani in urma, dupa producerea incidentului aerian ruso-turc (armata lui Erdogan a doborat un avion rusesc), Putin a ordonat operationalizarea in regim de urgenta a sistemului de aparare A2/AD (anti-acces/ arena denial) in baza militara Hmeimim, din Latakia. Aici sunt functionale sistemele aeriene si anti-aeriene de tip S-400 si S-300V4, dotate cu rachete balistice cu raza scurta de actiune (9K720 Iskander), dar si sistemele de lupta radioelectronica Krasukha-4. De la aceasta baza pot decola oricand zeci de avioane de lupta Su-35 si Su-34, Hmeimim permitand Federatiei Ruse sa controleze intreg bazinul estic al Marii Mediterane.

Pentru aliatii din NATO, survolarea regiunii Latakia putea reprezenta un bun prilej de testare a nivelului de pregatire al rusilor, dar coalitia americano-francezo-britanico a avut grija sa fereasca baza rusilor din raza celor 105 rachete de croaziera.

Ce s-a lovit pana acum in Siria

Chiar daca Federatia Rusa a evitat, deocamdata, sa arate ce capacitati are prealaudatul sistem S-400, in Siria tot s-au testat niste arme. Si de o parte, si de cealalta. Dovada stau cele doua avioane si un elicopter doborate pana acum, plus cateva drone iraniene, trecute la categoria „firimituri”. Un Su-25 al Rusiei, un F-16 israelian si un elicopter de atac T-129 (Turcia) au cazut in poligonul din Siria.

Trump a pus ochii pe petrolul lui Assad

In pofida reafirmarii angajamentului de a parasi Siria, americanii nu prea au de gand sa plece din regiune. Cel putin din Deir ez-Zor, cel mai mare oras din est si o zona foarte bogata in petrol. Conform „Fars News Agency”, care citeaza surse din Orient, Trump a ordonat instalarea unei baze militare in al-Tanak, unde sunt campuri petroliere, acum sub controlul militiilor kurde. De la Khasham, in sudul districtului Deir ez-Zor, si pana la Hosseinieh, in nord-est, soldatii lui Donald Trump au descarcat echipament militar, semn ca intentioneaza sa mai ramana putin prin zona. Sa fie doar o simpla coincidenta amplasarea noii baze in apropierea campurile petroliere?

author avatar
Cristina Elvira
828 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger