AcasăNewsSUA și Iran trec razant pe lângă război. Trump a aprobat bombardarea...

SUA și Iran trec razant pe lângă război. Trump a aprobat bombardarea  mai multor ținte

Donald Trump a aprobat o serie de atacuri militare împotriva Iranului ca răspuns la doborârea unei drone de supraveghere de către forţele iraniene, însă decizia a fost anulată înainte de lansare.

Liderul de la Casa Albă a aprobat atacuri care sa vizeze mai multe ţinte, inclusiv radare şi lansatoare de rachete, au declarat oficiali din cadrul Administrației Trump, citate de publicaţia americană NYT.

„Avioanele erau în aer iar navele se aflau în poziţie. Atacurile trebuiau să aibă loc vineri chiar înainte de răsărit pentru a exista un risc cât mai scăzut pentru soldaţii şi civilii iranieni. Nicio rachetă nu a fost lansată înainte ca forţele aeriene să primească ordinul de a se retrage. Este încă neclar dacă atacurile asupra Iranului vor avea loc, scrie NYT, adăugând că decizia privind anularea atacurilor s-ar putea datora atât preşedintelui Trump, cât şi a îngrijorărilor exprimate de administraţie privind logistica şi strategia.

Ministrul iranian de Externe Mohammad Javad Zarif a acuzat că drona americană doborâtă joi de către forţe iraniene a pătruns în spaţiul aerian iranian şi a anunţat că Teheranul va denunţa la ONU această „nouă agresiune”. O dronă „de spionaj” americană a fost doborâtă joi în apropiere de Strâmtoarea Ormuz de Iran, care a informat că dispozitivul se afla în spaţiul său aerian, ceea ce Washingtonul contestă, alimentând temeri cu privire la confruntare directă între Statele Unite şi Iran.

Tensiunile dintre SUA şi Iran cresc neîncetat după ce preşedintele american Donald Trump a decis, în mai 2018, să-şi retragă ţara din Acordul nuclear de la Viena din 2015 şi să reimpună sancţiuni dure Teheranului. Însă sunt de aşteptat noi fricţiuni, după ce Iranul a anunţat că rezervele sale de uraniu îmbogăţit vor depăşi, la 27 iunie, nivelul limită prevăzut în Acordul de la Viena.

author avatar
Filip-Mihael Bodoc
511 afisari

4 COMENTARII

  1. Provocare , ONU indiferent sau iresponsabil ,orcand poate incepe un dezastru mai mare ca cel din Afganistan,Irak ,Libia Siria si fara dovezi palpabile ,doar interese .

  2. Cel mai bine sa sada sa cugete si americanii si iranienii. Sunt un sfert de America deci de 10 0ri cat noi si de 4x mai mari ca Irakul. Sa nu caute arma totala nu le foloseste si sa nu-i incite pe americani. Americanii sa nu faca jocul jidanilor si sa – i lase in pace. Chiar daca sunt persi deci nu sunt arabi pot defeni redutabili in lupta si le poate ghaozi ghaozu.

  3. Iata cateva necunoscute in caz de razboi. Victime colaterale, victime americane inocente in atacuri neconventionale, o masa necontrolabila de migranti ce da navala in EU. Iranul are o populatie de 4x mai mare ca Siria ar coplesi toata Turcia dar si Europa Occidentala. Criza alimentara orientala si europeana. O lupta mai mare ca in Irak de gherila neconventionala ar aduce criza economica Sua nenumerati de 4x mai multi soldatibmorti apx40. 000 americani. Cateva cunoscute care pot activa pacea. Dezbateri in liga araba. Persii au 12 imami shiiti. Ei sunt vazuti ca intermediari intre persi si Dumnezeu. O discutie politica cu ei ar detensiona zona. Iranienii trebuie sa nu caute puterea atomului le poate aduce nefericire. Trebuie sa dovedeasca Onu ca nu îmbunătățesc metale active. Donald sa dea dovada de intelepciune.

  4. Fiind siiti 90 % deci si razbunatori iar in caz de disolutie pot aparea noi organizatii teroriste gata sa atace occidentul si Sua cu o dezinvoltura necunoscuta si nebanuita. Ca un soi de Isis in Siria-Irak.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger