AcasăNewsSUA si-ar putea retrage trupele din Germania

SUA si-ar putea retrage trupele din Germania

Soldati americani la baza aeriana Ramstein (Germania)

Perspectiva, chiar si in stadiu preliminar, ingrijoreaza deja tarile europene membre NATO.

Soldati americani la baza aeriana Ramstein Germania

Pentagonul studiaza costul unei plecari sau unui transfer al celor 35.000 de militari americani stationati in Germania, cel mai mare contingent al armatei americane din lume (impreuna cu cel din Japonia). Ideea a fost evocata de presedintele Donald Trump in cadrul unei reuniuni cu responsabili militari. Tarile europene membre NATO si-au manifestat ingrijorarea in fata unei asemenea optiuni, dar nu stiu daca liderul de la Casa Alba o ia in calcul serios sau daca doreste sa puna presiune inaintea summitului Organizatiei Tratatului Atlanticului de Nord, de la Bruxelles, din 11 si 12 iulie. Trump a trimis insa o scrisoare amenintatoare catre sapte tari membre a Aliantei Nord Atlantice, intre care si Germania, pentru a le reaminti angajamentul de a consacra 2% din PIB pentru Aparare, pana in 2024. Trump a denuntat sistematic suma prea mare, potrivit lui, pe care Washingtonul o plateste bugetului NATO. Germania, ale carei relatii cu SUA sunt din ce in ce mai proaste,  a anuntat deja ca nu-si va putea tine promisiunea. Printre optiunile examinate figureaza repatrierea in SUA a unei mari parti a trupelor, care numara aproximativ 35.000 de militari activi, sau transferul total sau partial al contingentului in Polonia, un aliat politic dat exemplu de Donald Trump in ce priveste atingerea obiectivului cerut de 2%.

200.000 de soldati in intreaga lume

Oficiali americani, citati de presa de peste ocean sub conditia anonimatului, linistesc apele spunand ca studiul se afla doar intr-o etapa interna. Purtatorul de cuvant al Pentagonului, Eric Pahon, a dezmintit ideea unei ”retrageri” subliniind ca ministerul Apararii ”examineaza regulat pozitionarea trupelor sale si analizele costuri-beneficii”. ”Ramanem angajati in Germania, aliatul nostru in cadrul NATO”. O Alianta criticata in mai multe rinduri de catre Trump care a calificat-o ”depasita ” si, mai recent, ”mai nefasta” decat acordul de liber-schimb nord american Alena. 200.000 de soldati americani sunt stationati in lume din care aproape jumatate in trei tari: Japonia (39.000), Germania (35.000) si Coreea de Sud (23.000). Militarii americani sunt prezenti in Germania dupa cel de-al doilea Razboi Mondial iar aceasta tara seveste ca baza pentru operatiunile militare americane din Africa si Orientul Mijlociu.

author avatar
Tudor Borcea
135 afisari

1 COMENTARIU

  1. Pai baza aia e de pe vremea razboiului cum e Transnistria facuta de maresal adica zona tampon militara de aprovizionare. Acum si cu Ramstain si cu
    Transnistria cu cine sa te mai lupti cu raposatu impaiatul Stalin cu exilatiu Hitler cu cine? Putin spargea semințe la meci.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger