AcasăNewsSUA saboteaza Euro cu agentiile de rating

SUA saboteaza Euro cu agentiile de rating

Eurocomisarul Vivian Redin declara razboi agentiilor americane de rating, Standard&Poor’s, Moody's si Fitch

Moneda euro este pe cale sa devina victima a trei mari companii private din SUA. Afirmatia ii apartine eurocomisarului Vivian Redin, care invita Europa sa actioneze energic si declara razboi pe fata agentiilor americane de rating.

Eurocomisarul Vivian Redin declara razboi agentiilor americane de rating, Standard&Poor’s, Moody's si Fitch

Batranul Continent nu trebuie sa mai permita acestor agentii sa erodeze credibilitatea euro, crede Vivian Redin . Vizate de criticile comisarului sunt cele trei mari agentii americane de rating: Standard&Poor’s, Moody‘s si Fitch, noteaza Deutsche Welle. Reding vede, in mod concret, doua cai de urmat: tarile din G-20 trebuie sa adopte o rezolutie comuna pentru a demonta monopolul celor trei mari agentii americane. Guvernul SUA, de exemplu, ar putea sa sparga monopolul celor trei giganti si din ei sa rezulte sase agentii.

Standard&Poor’s

A doua varianta avansata de Reding ar consta in crearea unor agentii de rating independente, in Europa sau Asia. Oricum, verdictul lui Reding este clar: nu poate permite unor companii private sa decida soarta unor intregi economii nationale. Agentiile americane sunt acuzate ca au dat note slabe catorva tari din UE, dar continua sa evalueze pozitiv situatia financiara a SUA. De curand, au fost de acord sa aduca pe piata un avertisment palid privind deficitele uriase ale Americii.

Si Bruxelles-ul este vinovat

Dependenta de agentiile de rating, de care se plange Reding, este, cel putin partial, o consecinta a politicii duse de Bruxelles. Recurgerea la evaluarea agentiilor de rating este stipulata clar in normele financiare ale UE. In evaluarile lor, referitoare la tarile puternic indatorate din UE, agentiile de rating au fost acuzate ca au fost extrem de blande, in zorii izbucnirii crizei financiare. Deci nu pot fi acuzate, sustin unele voci, ca doresc raul Europei, din moment ce unii le acuza de favoritisme indreptate catre anumite spatii europene.

author avatar
Adelina Ionicel
232 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger