AcasăNewsSUA, pregatite sa-si dubleze eforturile pentru un compromis cu Rusia

SUA, pregatite sa-si dubleze eforturile pentru un compromis cu Rusia

Departamentul de Stat american a anuntat ca este pregatit sa-si dubleze eforturile in vederea unei solutii acceptabile privind scutul european antiracheta, dupa ce Rusia a amenintat ca ar putea lansa atacuri preventive asupra elementelor amplasate in Romania si Polonia.

„Cred ca pur si simplu ne vom dubla eforturile pentru a ajunge la un acord comun si la intelegere”, a declarat purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat, Mark Toner. „Aceasta cooperare asupra scutului antiracheta este un lucru in care ne-am angajat de mai multi ani, astfel ca vom continua aceste eforturi”, a adaugat el.

Toner a precizat ca tara sa a „spus clar timp de mai multi ani ca nu exista nici o intentie, dorinta sau capacitate de a submina potentialul disuasiv strategic rus”. El si-a exprimat speranta ca cele doua tari vor putea rezolva divergentele, dar a refuzat sa ofere un calendar precis.

NATO va anunta ca scutul este pregatit pentru activare in cursul summitului de la Chicago, de la 20 mai, un indiciu ca este dispusa sa continue planurile fara acordul Rusiei, a adaugat el.

Nikolai Makarov, seful Statului Major General al armatei ruse, a declarat joi ca Rusia are nevoie de garantii legale ca scutul antiracheta nu va afecta echilibrul nuclear strategic cu SUA si isi rezerva dreptul de a adopta masuri de retorsiune daca preocuparile sale nu sunt solutionate.

El a adaugat ca Rusia nu exclude nici posibilitatea lansarii unor atacuri preventive impotriva elementelor scutului antiracheta din Polonia si Romania sau doborarii satelitilor americani folositi in cadrul sistemului.

author avatar
Ciprian Purice
75 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger