AcasăNewsSUA pregatesc o riposta militara la manevrele Rusiei

SUA pregatesc o riposta militara la manevrele Rusiei

Avand temeri ca rusii incalca tratatul de eliminare a rachetelor cu raza medie si scurta de actiune, Washingtonul are in vedere un raspuns militar, a indicat seful Pentagonului, Ashton Carter, in cursul unei audieri in Congres.

Obama anunţă ploi şi cer noros pentru Vladimir Putin

”Examinam alternativele in materie de aparare impotriva sistemelor pe care Rusia le poate implementa violand Tratatul asupra fortelor nucleare cu raza medie de actiune”, a declarat secretarul american al Apararii. Statele Unite au acuzat in mai multe randuri ca Moscova a pus la punct sisteme susceptibile ca pot incalca respectivul tratat. Potrivit Sputnik, Rusia a respins toate aceste acuzatii cerand americanilor sa produca ”probe concrete”. Semnat in 1987, Tratatul sovieto-american asupra fortelor nucleare cu raza medie de actiune a intrat in vigoare in 1988. Cele doua parti s-au angajat sa distruga, in urmatorii trei ani de la intrarea in vigoare a tratatului, toate rachetele balistice si de croaziera lansate de la sol care pot avea o raza de actiune cuprinsa intre 500 si 1.000 de km si cele a caror raza de actiune este cuprinsa intre 1.000 si 5.500 km. Tratatul interzice testele , modernizarea si productia acestor arme. Washington si Moscova au organizat inspectii reciproce pana in 2001.

Washington, ”preocupat” de o eventuala deplasare de armament nuclear in Crimeea

SUA sunt preocupate de o eventuala plasare de arme nucleare in Crimeea, a declarat, la Washington, generalul Martin Dempsey, presedintele Comitetului sefilor Statului Major General Interarme al Statelor Unite. ”Acest lucru ma ingrijioreaza deosebit(…) Unele demersuri ale Rusiei au aerul unor provocari”, a spus Dempsey, in cursul unor audieri in camera reprezentantilor din Congres. Rusia ar putea trimite in Crimeea bombardiere strategice Tu 22M3 (Cod NATO ”Backfire”), capabile sa transporte arme nucleare. Insa Moscova nu a declarat ca are intentia sa deplaseze ogive nucleare in peninsula. Moscova a denuntat in mod repetat intensificarea fara precedent a activitatilor NATO in apropierea granitelor sale, in timp ce SUA afirma  ca fortele armate ruse isi sporesc prezenta in lume via zboruri ale bombardierelor strategice.

Bombardierele Tupolev 95 MS testeaza apararea antiaeriana in Arctica

Un grup de bombardiere strategice se indrepta, ieri, catre Peninsula Kola (regiunea Murmansk) pentru a testa disponibilitatea sistemelor de aparare antiaeriana din regiune (nord-vest), a anuntat, ieri, ministerul rus al Apararii, informeaza Sputnik. ”Dupa ce au decolat de pe aerodromul din Engels (Volga) bombardierele strategice Tu-95 MS au penetrat, sub forma de tinte de antrenament, zona de responsabilitate a apararii antiaeriene stationata in peninsula Kola, din diferite directii, altitudine si viteza”, se arata intr-un comunicat al ministerului. Incepand de luni, fortele armate ruse sunt obiectul unor verificari surpriza a disponibilitatilor lor operationale, in cadrul unui exercitiu la scara impresionanta.

Merkel: Prea devreme sa ridicam sanctiunile impotriva Rusiei

”Ar fi gresit sa ridicam sanctiunile impuse contra Rusiei in conditiile in care numai primele exigente ale tratatului de la Minsk au fost respectate”, a declarat, ieri, cancelarul German Angela Merkel. ”Anul trecut, am impus sanctiunile in mai multe etape. Ele vor lua sfarsit in iulie si in septembrie dar nu dorim sa le ridicam pana la punerea totala in practica a acordului de la Minsk. Ar fi o greseala.”, a spus Merkel.

Serviciile secrete suedeze: spionii rusi, amenintarea principala in 2014

Activitatile spionilor rusi au reprezentat ”principala amenintare pentru Suedia in domeniul spionajului in 2014”, a raportat ieri agentia suedeza TT, referindu-se la Säkerhetspolisen (Säpo), serviciul de informatii suedez. Potrivit acestuia, spionii rusi si-au dublat activitatea in Suedia pe fondul crizei din Ucraina si ca o treime din diplomatii rusi la Stockholm sunt agenti ai serviciilor de informatii, interesati de ”politica, aparare, economie, tehnologii, cercetare stiintifica”.

author avatar
Tudor Borcea
1.384 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger