AcasăNewsSUA: Obama, criticat pentru strategia sa anti Statul Islamic

SUA: Obama, criticat pentru strategia sa anti Statul Islamic

Dupa esecul din Irak, actiunile americane in Siria au fost calificate drept tardive si insuficiente

Cand Barack Obama va parasi Casa Alba, se vor implini cinci ani de la plecarea ultimilor soldati americani din Irak. Intre timp, lupta antijihadista l-a determinat sa retrimita oameni in Orientul Mijlociu, nu fara sa-si atraga vii critici in Statele Unite.

Dupa esecul din Irak, actiunile americane in Siria au fost calificate drept tardive si insuficiente

Obama a fost reales inclusiv dupa promisiunile de retragere a soldatilor americani din Irak si din Afganistan. Luni, a anuntat ca 250 de militari americani vor completa randurile fortelor speciale care antreneaza combatantii locali din Siria impotriva ISIS. Anterior, seful Pentagonului, anuntase trimiterea in Irak a inca 217 militari suplimentari, informeaza 20 Minutes. Oficial, 4.087 militari americani se afla in aceasta tara. In SUA, detractorii lui Obama i-au reprosat din nou ca a intarziat sa reactioneze in fata cresterii in putere a jihadistilor ISIS, care controleaza vaste teritorii in Irak si in Siria. Senatorul republican John McCain, critic fervent al politicii de aparare a lui Obama, a calificat suplimentarea din Siria drept ”tardiva si insuficienta”, estimand ca administratia Obama s-a multumit doar cu rolul de ”observator” al cauzei Siriei. In Irak, prezenta americana contrazice promisiunile electorale ale lui Obama, care nu a autorizat nici o lovitura aeriana contra ISIS, ci doar consilierea fortelor de securitate irakiene. In Siria, consilierii lucreaza cu rebelii sirieni si fortele kurde care combat Statul Islamic. Pentru Patrick Skinner, expert al grupului de evaluare a riscurilor Soufan, aceasta strategie este perdanta, tinand cont de haosul din Siria. ”A antrena si consilia forte locale in plin razboi civil nu a mers niciodata”, a spus el pentru AFP. ”Nu a functionat atunci cand am avut resurse nelimitate in Irak si in Afganistan. Acum, incercam sa facem asta in mijocul unui razboi civil ultra-violent, in timp ce nu avem nici macar aliati”. Republicanul Mac Thornberry s-a aliniat acestor critici estimand ca Obama a procedat la pasi mici si de o maniera graduala, ”lasand sansa jihadistilor sa se adapteze”.

Hackerii Daesh au pus mana pe datele functionarilor departamentului de Stat

Un grup de hackeri ai ISIS a anuntat ca a obtinut informatii cu privire la datele personale ale angajatilor departamentului american de Stat (nume, numere de telefon) publicand capturi de ecran in acest sens si amenintand Statele Unite, informeaza Sputnik. ”Sistemele voastre nu au reusit sa respinga atacurile noastre”, au lansat hackerii. Saptamana trecuta, expertii au informat ca acest grup de hackeri a publicat pe Internet numele a 3.500 new-yorkezi, inainte de a-i ameninta cu moartea. Departamentul de Stat nu a facut niciun comentariu.

author avatar
National
104 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger