AcasăNewsSUA nu pregatesc o revolutie in Rusia, sustine ambasadorul american la Moscova

SUA nu pregatesc o revolutie in Rusia, sustine ambasadorul american la Moscova

Noul ambasador american la Moscova Michael McFaul a respins miercuri criticile presei oficiale si ale deputatilor rusi la adresa sa, declarand ca Statele Unite „nu pregatesc o revolutie” in Rusia, afectata de o miscare de contestare a regimului lui Vladimir Putin.

„Sunt om de stiinta, politolog si sociolog, dar nu si un revolutionar de profesie”, a declarat McFaul intr-un interviu acordat cotidianului rus Kommersant. Nominalizarea lui McFaul si faptul ca acesta s-a intalnit cu liderii miscarii de contestare a lui Putin au provocat un scandal in Rusia, unde el este prezentat drept un „specialsit in revolutii portocalii”, revoltele democratice care au inlaturat de la putere regimurile din trei foste republici sovietice.

Deputatul Andrei Isaiev, de la partidul Rusia Unita al lui Putin, a acuzat marti Statele Unite ca actioneaza „cinic in mod ostentativ, fie ca este vorba despre intalnirea (cu opozisia) sau despre insasi nominalizaea lui McFaul, specialist in revolutii portocalii”. „Poti fi specialist in cancer, dar aceasta nu inseamna ca esti in favoarea propagarii tumorilor”, a raspuns ambasadorul, autor al faimosului concept de „relansare” a relatiilor ruso-americane promovat de administratia Barack Obama.

„Sensul relasarii nu este pregatirea unei revolutii. Nu vom face acest lucru”, a conchis el.El a luat in deradere afirmatia potrivit careia bloggerul anticoruptie Aleksei Navlani, o stea in ascensiune a opozitiei ruse, este „un proiect american”. „Este delirant. Navalni este Navalni, el nu primeste bani de la noi, noi nu il sustinem”, a declarat diplomatul american. „Astfel de afirmatii sunt umilitoare pentru Rusia, al carei popor este unul dintre cele mai cultivate, dintre cele mai sofisticate si creative din lume”, a subliniat el.

author avatar
Ciprian Purice
192 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger