AcasăNewsSUA muta razboiul din Siria in Marea Neagra

SUA muta razboiul din Siria in Marea Neagra

War ships of the NATO Standing Maritime Group-2 take part in a military drill on the Black Sea, 60km from Constanta city March 16, 2015. NATO Standing Maritime Group-2 (SNMG-2) is one of four groups multinational naval NATO forces and is headed by US Admiral Brad Williamson. The group consists of four frigates from Canada, Turkey, Italy and Romania, a cruiser (US ship commander) and an auxiliary vessel from Germany. AFP PHOTO DANIEL MIHAILESCU (Photo credit should read DANIEL MIHAILESCU/AFP/Getty Images)

Data afara de Rusia de pe frontul sirian, America bate la portile Romaniei, de pe al carui teritoriu cauta sa bage batul prin gardul galcevii cu Moscova. Marea Neagra e noua zona de conflict, un lac pe care navigheaza din ce in ce mai multe nave de razboi.

In mai bine de o luna, SUA au trimis spre patrulare prin Marea Neagra doua nave militare. USS Fort McHenry a acostat in Portul Constanta la inceputul anului, iar distrugatorul USS Donald Cook si-a croit si el drum prin Bosfor si Dardanele in weekend-ul acesta.

„Fortele Flotei Marii Negre au inceput sa urmareasca distrugatorul USS Cook, din clasa Arleigh Burke si echipat cu rachete ghidate, imediat dupa ce a intrat in Marea Neagra”, a anuntat Centrul National de Control al Apararii din cadrul Ministerului Rus al Apararii. Potrivit oficialilor de la Kremlin, miscarile distrugatorului american sunt monitorizate de nava de paza Pytlivy.

Conventia de la Montreux, la un pas de a fi incalcata

Rusii reamintesc americanilor faptul ca, in conformitate cu prevederile Conventiei de la Montreux, care reglementeaza tranzitul si navigarea prin stramtorile Bosfor si Dardanele, distrugatorul USS Donald Cook nu poate ramane in Marea Neagra mai mult de 21 de zile, fiind o nava de razboi care apartine unei tari fara iesire la aceasta mare. Totusi, exista numeroase temeri ca SUA nu vor tine cont de Conventia de la Montreux, totul sub pretextul ca asigura paza Ucrainei, o tara aflata in conflict direct cu Rusia.

Fara sa ofere niciun fel de informatii suplimentare, ofiterul de presa al Flotei a VI-a americane a raportat ca distrugatorul cu rachete ghidate USS Donald Cook a inceput sa traverseze Stramtoarea Dardanele spre Marea Neagra, „pentru a desfasura operatiuni de securitate maritima si pentru a spori stabilitatea maritima regionala, nivelul de pregatire si capacitatea navala cu aliatii si partenerii NATO din regiune”. Comandantul distrugatorului, Matthew J.Powel, a subliniat ca o astfel de cooperare va permite sa reactioneze eficient la viitoarele crize si sa previna posibile agresiuni.

Reamintim ca USS Donald Cook a participat la bombardamente in Siria, iar prezenta sa in Marea Neagra are darul de a descuraja posibilele agresiuni militare ale Rusiei fata de Ucraina.

author avatar
Nicholas Cezar Redactor
1.027 afisari

1 COMENTARIU

  1. E bine dacă monitorizează nava Pilly asta Piftye direct la Constanța e tare. Țineți tare.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger