AcasăNewsSUA joaca Star Trek pe mare

SUA joaca Star Trek pe mare

US Navy nu a comandat decat trei exemplare ale acestui enorm distrugator al viitorului. Simbol a cursei tehnologice, fiecare unitate costa 6 miliarde de dolari.

USS Zumwalt (botezat in memoria unui celebru amiral) este insa o nava reala si a fost prezentat ca distrugatorul de noua generatie, cu cele mai noi tehnologii imbarcate, invizibil, mai puternic ca orice inaintas cu cele 14.000 de tone ale sale, capabil, in viitor, sa traga cu arme laser. Nava a intrat oficial in serviciu sambata, la Baltimore. Forma navei rupe orice legatura cu trecutul. Sub aspectul de sageata, Zumwalt ascunde un siloz cu 80 de rachete, drone, arme laser, elicoptere si piese de artilerie de noua generatie . Semnatura radar a navei este de 50 de ori mai mica decat a precedentelor distrugatoare. Un pescar din regiunea Bath, care se afla in preajma lui Zumwalt, in timpul testelor, a declarat ca radarul navei sale ii indica o ”mica ambarcatiune de pescuit de 12 metri lungime”. Insa, la ora actuala, Zumvalt pare un esec. Marina a prevazut sa cumpere 32 de exemplare, cand colo s-a oprit la trei. La peste 6 miliarde de dolari unitatea, fara a socoti cheltuielile de dezvoltare, programul va depasi 20 de miliarde. Pentru toate armatele moderne, cursa tehnologiei este o capcana. Pentru a plati aceste nave, marina renunta la alte conditii de superioritate privind numarul si prezenta. Astazi, US Navy numara intre 320 si 340 nave de razboi si ii trebuie cel putin 400 pentru a fi o forta navala prezenta peste tot in lume, ala cum dorea Ronald Reagan. Pentru specialisti, USS Zumwalt ramane ”un exercitiu tehnologic”, incapabil sa intoarca raportul de forte in regiunea Asia-Pacific, dar suficient de impresionant sa atraga atentia Chinei.

Au si rusii un portavion si-l trimit in Siria

Amiral Kuznetov, singura arma de acest tip a Federatiei Ruse, a fost trimisa catre portul sirian Tartous, unde Rusia a anuntat ca va construit o baza maritima permanenta. Deplasarea acestei nave, la fel ca a crucisatorului Petru cel Mare, a distrugatorului Admiral Kulakov si a altor nave anti-submarin, va permite ”un raspuns la toate noile forme de amemnintare, precum pirateria sau terorismul international”, a informat Flota Rusa. Altfel tradus, Amiral Kuznetov va intari prezenta fortelor aeriene ale Rusiei, deja deplasate in Siria, fidel aliat al regimului Bashar al-Assad.

Culmea, comandantul primului exemplar se numeste James Kirk, la fel ca omologul sau de pe nava Enterprise, din celebra serie science-fiction.

author avatar
Tudor Borcea
780 afisari

1 COMENTARIU

  1. fiti corecti si mentionati s au poate nu detineti informatiile pe asa numitul portavion rusec care functioneaza pe pacura nu a decolat sau aterizat niciodata vreun avion nu stiu de ce este numit portavion din ce stiu eu retusat dintro nava veche germana din al doilea rszboi mondial

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger