AcasăNewsSUA isi inarmeaza profesorii

SUA isi inarmeaza profesorii

De la inceputul acestui an, 11 scoli americane au fost tintele unor atacuri cu arme de foc. Clasa politica propune masuri ce au starnit polemici.

Recentele atacuri din scoli dar si politica pro arme a presedintelui Trump ii incurajeaza deja pe dascali sa participe la instruiri de tir si sa detina un pistol

Una din masurile dezbatute in Senat este patrularea in scoli a politistilor inarmati. Altele insa vizeaza proiecte de lege pentru autorizarea profesorilor sa ”detina o arma de mana” in clase, evident nu la vedere, proiecte  deja asteptate in Florida, Indiana, Mississipi sau Carolina de Sud. Si deja noua state americane au ridicat interdictia armelor in licee. In spatele acestei dorinte de inarmare a cadrelor profesorale se afla, evident, lobby-ul puternicei organizatii National Rifle Association care afirma ca ”singura metoda de a opri un baiat rau cu o arma este un baiat bun cu o arma”. NRA a invocat si izolarea unor scoli rurale, departe de sectii de politie, pentru a-i incuraja pe profesori sa se inarmeze. Opozantii acestei tendinte afirma ca a lasa arme pe mainile  unor civili neantrenati este periculos. Dar, unii profesori din Ohio sau din Colorado participa deja la programe de antrenament, inclusiv pentru a se ”pregati pentru posibilitatea de a ucide si unul din proprii elevi”. Insa aceste antrenamente sunt estimate insuficiente ca durata. Iar, in general, profesorii sunt reticenti la ideea sa poarte o arma la cursuri. Potrivit unui sondaj (dar facut acum cativa ani) al Asociatiei Educatiei Nationale, doar 22% din profesorii americani aprobau ideea inarmarii personalului didactic, in timp ce 68% se opuneau ferm. Un alt sondaj arata ca profesorii nu doreau sa poarte arme de foc ”chiar daca legea ii va autoriza”. Insa mai multe atacuri cu arme de foc care au avut loc in scoli dar si politica pro-arme a presedintelui Donald Trump vor genera noi adepti ai armelor in scoli. In 23 ianuarie, un adolescent de 15 ani a deschis focul intr-un liceu din Kentuky, lasand in urma doi morti si 15 raniti. Acest atac se adauga la alte zece care au avut loc in stabilimente scolare americane in trei saptamani. Si la cele peste 200 care se adauga acestora, dupa 1999.

author avatar
Tudor Borcea
144 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger