AcasăNewsSUA, in pragul dezastrului economic

SUA, in pragul dezastrului economic

Americanii se afla la patru saptamani distanta de un dezastru econom ic fara precedent. In acest timp, presedintele Obama, care va candida la un nou mandat in 2012, a gasit vinovatii pentru incetinirea iesirii SUA din criza: Europa si Japonia.

„Chiar daca economia noastra a creat peste doua milioane de locuri de munca in ultimele 15 luni si continua sa creasca, ne confruntam cu probleme dificile. In ultimul timp acestea sunt pretul ridicat la combustibil, cutremurul din Japonia si temerile privind situatia fiscala din Europa”, a punctat Barak Obama in discursul saptamanal pe care il tine in fata natiunii. Din pacate, multi analisti economici independenti vin sa-l contrazica pe presedintele american.

Mai mult, acestia afirma ca SUA se afla la doar patru saptamani distanta de un dezastru financiar ce depaseste ca amploare si gravitate criza economica, pe care tot sistemul bancar american a provocat-o. Anul trecut, Asociatia Economistilor Americani avertiza ca, daca SUA se mai imprumuta fara masura, datoria nationala va ajunge egala cu PIB-ul in 2017. Asta poate insemna prabusirea tarii in doar cativa ani, mai spuneau ei. Din pacate, aceasta estimare a economistilor americani a fost data peste cap de politica presedintelui SUA, care s-a imprumutat intr-un singur an mai mult decat oricine si, mai mult, a si cheltuit toti banii. Potrivit analistilor, termenul de 2017 nu mai este unul realist.

Potrivit http://www.usdebtclock.org/, site-ul care monitorizeaza „la minut” situatia imprumuturilor SUA, datoria nationala va egala produsul intern brut in doar patru saptamani. Potrivit Standard & Poors o prabusire totala a economiei americane inseamna paralizarea comertului mondial si intoarcerea economiei undeva spre secolul 18. Mai mult, desi majoritatea specialistilor afirmau ca principalul perdant al prabusirii economiei SUA va fi China, pentru ca detine cea mai mare parte din datoria externa a SUA. Deloc surprinzator, China s-a debarasat de 97 % din detinerile de valuta americana si alte garantii, se arata in cel mai recent raport al Trezoreriei americane. In 2009, China detinea peste 200 de miliarde de dolari, iar in martie 2011 ramase-se cu aproape 6 miliarde, restul fiind aruncat pe piata. Acest lucru inseama ca guvernul de la Washington va trebui sa identifice, cat mai rapid, cumparatori noi sau sa-i convinga pe cei vechi sa “investeasca” in datoriile SUA.

Mai mult, analistii afirma ca un semnal puternic al prabusirii fara precedent a economiei SUA este piata imobiliara.In prezent, caderea pitei imobiliare este mult mai accentuata decat cea constatata in timpul “Marii depresii” care a debutat pe 29 octombrie 1929, lucru care l-a facut pe Peter Yastrow, strateg de marcheting al Yastrow Origer, sa afirme ca ce va urma s-ar putea numi „the great, great depression”.

author avatar
Andrei Ispas
620 afisari

1 COMENTARIU

  1. Cred ca este doar o speculatie, desi nu ii iubesc, nu ii vad totusi pe yankei sa ramana in fundul gol in vazul lumii.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger