AcasăNewsSUA il denunta pe nepriceputul Putin

SUA il denunta pe nepriceputul Putin

Secretarul american de Stat Rex Tillerson s-a intrebat, cu doua zile inainte de o vizita cruciala la Moscova, despre intentiile reale ale Rusiei in Siria, unde ti-a dovedit ”incompetenta” in eliminarea arsenalului de arme chimice al presedintelui Bashar al-Assad.

Rex Tillerson pe vremea când era boss la ExxonMobil și prieten cu Putin

”Voi cere ministrului rus de Externe si guvernului rus sa-si respecte angajamentele fata de comunitatea internationala, dupa ce si-au dat acordul pentru garantarea eliminarii armelor chimice”, a declarat Tillerson pentru ABC. ”De ce Rusia nu este capabila sa-si indeplineasca aceasta misiune nu mi-e clar. Nu vreau sa trag concluzia ca au fost complici (cu regimul Assad) dar au fost clar incompetenti si poate ca sirienii i-au inselat”, a adaugat Tillerson. Kremlinul inselat de sirieni? In conditiile in care Vladimir Putin este jucator principal in Siria si orice mutare pe care o face este castigata (ce mai conteaza ca mai mor si civili, asta-i viata, nu?), afirmatiile diplomatului american par ca emana din filmele de la Hollywood. Regimul din Damasc a fost acuzat de comunitatea internationala pentru un recent atac chimic soldat cu cel putin 87 de morti, intre care zeci de copii, in localitatea rebela Khan Cheikhoun. Ca raspuns, SUA au lansat, saptamana trecuta, zeci de rachete Tomahawk asupra bazei siriene de unde au plecat avioanele cu arme chimice. A fost prima interventie directa a Washingtonului contra regimului sirian. Si nu prea e clar la ce a folosit.

Moscova: colaboram pe ”probelemele” cele mai ”fierbinte”

”In noaptea de 7 aprilie SUA au atacat trupele guvernamentale siriene folosind ca pretext situatia cu incidentul chimic din provincia Idlib.Fara sa-si faca timpul sa-si lamureasca lucrurile, SUA au mers pe calea demonstratiei de forta, a contracararii militare a unei tari care se lupta impotriva terorismului”, ne invata ambasada Federatiei Ruse la Bucuresti, care a denuntat o actiune americana care ”distruge si mai mult relatiile ruso-americane” si o ”abordare lipsita de gandire”. ”Am declarat in repetate randuri faptul ca suntem gata sa colaboram pe probelemele cele mai „fierbinte” ale prezentului printre care primul loc il ocupa lupta impotriva terorismului international”, mai scriu rusii. Deci: ”Partea americana nu poate sa nu inteleaga ca trupele guvernamentale siriene nu au folosit armele chimice acolo. Damascul pur si simplu nu le are, ceea ce au confirmat de mai multe ori expertii calificati”. Dar cine le are? ”Teroristii”, iar ”SUA se prefac ca nu inteleg lucruri evidente”.

author avatar
Tudor Borcea
126 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger