AcasăNewsSUA folosesc tarile Europei Centrale pentru a incercui Rusia

SUA folosesc tarile Europei Centrale pentru a incercui Rusia

Rusii au facut deja o obsesie cu scutul antiracheta american

Responsabili americani si ai NATO afirma ca scutul antiracheta din Europa, inclusiv baza Deveselu din Romania (Aegis Ashore), nu tinteste Rusia, dar Mateusz Piskorski, director al Centrului European de analiza geopolitica, afirma ca programul face parte din strategia SUA de lupta contra Moscovei.

Rusii au facut deja o obsesie cu scutul antiracheta american

Potrivit lui Piskorski, ”tarile Europei Centrale nu sunt decat un instrument in mainile Washingtonului pentru a incercui Rusia din est. Bineinteles, ei se folosesc si de alte tari de-a lungul frontierelor rusesti pentru a limita initiativele Moscovei de integrare regionala”, a declarat acesta pentru Sputnik. Piskorski a estimat ca activarea sistemului antiracheta din Romania reprezinta o violare a legilor si tratatelor internationale, inclusiv cele semnate in 1970, si angajamentele NATO din 1990. ”Este evident ca pentru Statele Unite dreptul international este un instrument. Atunci cand le convine sa utilizeze deptul international si sa semneze tratate, o fac. S afirma, practic, ca dreptul international nu este asa de important in raport cu interesele lor nationale si geopolitice”, a afirmat analistul.

Dupa Romania, Polonia

La sfarsitul saptamanii trecute, ministrul apararii nationale, Mihnea Motoc, a participat la ceremonia de incepere a lucrarilor la Facilitatea antiracheta din Redzikowo, din Polonia, desfasurata in prezenta presedintelui Poloniei, Andrzej Duda, Adjunctului Secretarului Apararii al SUA, Robert Work, Asistentului Secretarului General al NATO, Patrick Auroy. Baza de la Redzikowo va fi parte componenta a sistemului american de aparare antiracheta dezvoltat in Europa si a arhitecturii antiracheta cuprinzatoare a NATO, urmand sa constituie faza a III-a a dezvoltarii componentei europene a sistemului american de aparare antiracheta (European Phased Adaptive Approach / EPAA), cu termen pentru finalizarea lucrarilor in anul 2018. Instalarea sistemelor Aegis Ashore intervine in momentul in care relatiile NATO-Rusia se afla la cel mai jos nivel dupa sfarsitul Razboiului Rece. Evident, Moscova a aruncat responsabilitatea asupra SUA. Rusia s-a aratat constant sceptica cu privire la scopul real al acestor sisteme, desi, tehnic, ele nu pot avea scop ofensiv. „In retorica lor (a SUA) este un program de aparare, dar noi stim perfect ca este mai degraba un soi de demontratie militara pentru a arata cine este la comanda in tarile Europei Centrale”, a remarcat Piskorski.

author avatar
Tudor Borcea
102 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger