AcasăNewsSUA finanteaza junta militara din Egipt de frica Rusiei

SUA finanteaza junta militara din Egipt de frica Rusiei

Obama nu taie finantarea armatei egiptene desi ar trebui

SUA si Uniunea Europeana i-au transmis generalului egiptean Abdel-Fattah El-Sisi, pe toate caile, ca trebuie sa inceteze opresiunea sangeroasa asupra protestatarilor, dar nimeni nu a taiat finantarea.

Se pare ca decizia de a da doar din gura, fara sa se inchida „robinetul”, este rezultatul demersului sefului serviciilor secrete saudite.

„Eminenta cenusie” si Putin

Obama nu taie finantarea armatei egiptene desi ar trebui

Arabia Saudita si Emiratele Arabe Unite fac front comun in jurul juntei egiptene, care l-a inlaturat pe Mohammed Morsi de la putere in iulie. Cele doua tari sunt aliate cu SUA in privinta Siriei, dar de cealalta parte a baricadei in privinta Egiptului.

Putin, gata sa acapareze teren in Orientul Mijlociu

Campania pro-Sisi este condusa de printul saudit Bandar Bin Sultan, „eminenta cenusie a Orientului Mijlociu”, seful serviciilor secrete saudite, care ii ameninta pe toti cu „influenta Rusiei” daca isi iau mana de pe Egipt. Bandar le-a spus clar ca daca SUA si UE taie finantarea de miliarde pentru Egipt, Cairo se va intoarce spre Rusia, care abia asteapta sa cucereasca teren in Orientul Mijlociu si sa si-l consolideze.

Generalului El-Sisi ii e indiferent cu cine joaca

In intalnirea pe care a avut-o cu Putin,  la 31 iulie, Bandar i-a propus o generoasa colaborare diplomatica, militara si economica, pentru ca Rusia sa nu-l mai sustina pe presedintele sirian Bashar al-Assad, in schimb sa-l sustina pe generalul egiptean El-Sisi. La 16 august, Putin i-a convocat intr-o sedinta de urgenta pe capii serviciilor secrete si ai armatei pentru a discuta situatia din Egipt, hotarand „sa se ia toate deciziile necesare ca facilitatile armatei rusesti din zona sa fie puse la dispozitia generalului El-Sisi”. Motivul: „Rusia si Egiptul vor face exercitii militare comune”! La timp, caci se pregatesc si „exercitiile militare” ale celorlalti in Mediterana.

47 de biserici incendiate

Biserica din Minya, incendiata de sustinatorii Fratilor Musulmani

Pe de alta parte, nici sustinatorii Fratilor Musulmani nu-si fac viata mai usoara. Luni, doua autobuze cu politisti egipteni au fost oprite in Sinai de luptatori jihadisti, care au executat 24 si au ranit multi altii. La sate, 47 de biserici si manastiri au fost incendiate, sub motivul ca crestinii sustin junta militara care a preluat puterea. In Al Nazla, casele si magazinele crestinilor au fost marcate cu vopsea rosie in timpul marsurilor sustinatorilor Fratilor Musulmani.

author avatar
Adina Mutar
366 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger