AcasăNewsSUA face cadou Bulgariei avioane F-16. Romania le cumpara!

SUA face cadou Bulgariei avioane F-16. Romania le cumpara!

Bulgaria va primi cadou din partea SUA mai multe avioane F-16 uzate, cu conditia sa se ocupe de repararea lor, aceleasi tip de aparate de zbor pe care Romania trebuie sa le cumpere.

Secretarul de Stat american, Hillary Clinton, va prezenta oficial Guvernului bulgar, in cadrul vizitei sale din 5 februarie, propunerea de a primi de la armata americana avioane de vanatoare F-16 in uz pentru a le repara cu fonduri proprii.

In timpul vizitei din Bulgaria din februarie, Clinton va propune ca Bulgaria sa primeasca aceste avioane drept cadou insa va trebui sa gaseasca fonduri proprii pentru a le repara, conform cotidianului bulgar Trud. Estimarile expertilor indica un cost pentru repararea acestor avioane de vanatoare estimat la aproximativ 15-20 de milioane de leva (aproximativ 7,5-10 milioane de euro) pentru fiecare.

Pilotii bulgari se antreneaza impreuna cu armata americana de cativa ani pe acest tip de avion de lupta. In timpul vizitei sale oficiale in Bulgaria, Clinton se va intalni cu premierul Boiko Borisov, dar si cu presedintele Rosen Plevneliev. Pe agenda discutiilor se afla mai multe subiecte, intre care recunoasterea vechimii in munca pentru cetatenii bulgari care au lucrat in SUA de catre autoritatile bulgare, un parteneriat strategic intre Bulgaria si SUA privind sectorul apararii, in NATO, si in cadrul misiunii NATO din Afganistan, un parteneriat in zona Balcanilor precum si discutii despre Orientul Mijlociu.

 

author avatar
Ciprian Purice
526 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger