AcasăNewsSUA da drumul la tiparnita de bani

SUA da drumul la tiparnita de bani

Ben Bernanke vrea sa arunce din ce in ce mai multi dolari pe pietele lumii pentru a salva economia SUA

Seful FED, Ben Bernanke a afirmat in ultimul sau discurs ca la nevoie, daca evolutia economica o cere, ar putea sa inceapa sa tipareasca dolari.

Ben Bernanke vrea sa arunce din ce in ce mai multi dolari pe pietele lumii pentru a salva economia SUA

Nu se stie inca momentul in care FED isi va pune in aplicare planu, insa surse din piata sugereaza ca acest lucru se va intampla cel mai tarziu in toamna acestuia an. Cert este ca dupa discursul oficialului american, aurul a atins un nou pret record, semn ca lumea se teme de inflatie. Pentru ca dobanda cheie e aproape de 0 si nu mai are cum sa scada, singura posibilitate de interventie a Fed e sa arunce cu bani in piata. Mecanismul este urmatorul: Fed cumpara ipoteci si bonduri de tot felul cu bani creati din nimic.

Astfel, in sistemul bancar ajung noii bani pe care bancile ar trebui sa-i foloseasca la ce stiu ele mai bine: sa ii dea cu imprumut. Totusi, bancile ii pot folosi si la investitii, de exemplu in marfuri de toate felurile sau petrol, ori sa-si intareasca capitalul. Pana acum, au mai fost inca doua transe de politica monetara neconventionala – trei daca includem si QE Lite –, care au avut urmari foarte proaste la nivelul inflatiei globale, dupa ce pretul marfurilor a crescut puternic, si urmari la fel de proaste la nivelul economiei SUA.

Primul program de tiparire de moneda QE1 a fost lansat de Fed la sfarsitul lunii noiembrie 2008 si s-a terminat in martie 2010. Pe durata programului, Fed a cumparat active de 1.750 miliarde dolari. In august 2010, Bernanke a anuntat ca lichiditatea din activele care ajung la maturitate va fi reinvestita in loc sa fie retrasa, program ce a purtat numele de QE Lite. Prin noiembrie 2010 a inceput QE2, in valoare de 600 miliarde de dolari, acesta incheindu-se recent, la sfarsitul lunii iunie.

author avatar
eNational
182 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger