AcasăNewsSUA – China, un razboi pe 30 de ani

SUA – China, un razboi pe 30 de ani

Noi focuri intre primele doua economii ale lumii

Statele Unite au inceput  sa perceapa tarife mai mari, de 25%, pentru multe produse chineze care au ajuns sambata dimineata in porturi, iar Beijingul a raspuns cu majorarea tarifelor vamale pentru marfurile americane in valoare de 60 de miliarde de dolari. Analistii avertizeaza ca acest conflict comercial ar putea dura “peste 30 de ani si chiar 50 de ani” – context in care si Romania se gaseste pe lista economiilor emergente vulnerabile.

Noi focuri intre primele doua economii ale lumii

Donald Trump a impus pe 10 mai tarife majorate de la 10% la 25% pentru bunuri chinezesti in valoare de 200 de miliarde de dolari, insa a acordat o perioada de gratie pentru transporturile maritime de marfuri care au plecat din China, inainte de data respectiva. Ulterior, Biroul reprezentantiilor pentru Comert al SUA a anuntat ca  termenul limita pentru bunurile care ajung in SUA era stabilit pentru 1 iunie, data dupa care Administratia vamala americana urma sa perceapa tarife de 25%, termen care a expirat sambata la ora 12:01 a.m.Tarifele majorate vizeaza  o gama vasta de produse de consum si component inermediare, inclusiv modemuri si routere de Internet, circuite imprimate, mobila, aspiratoare ,corpuri de iluminat etc. Noile masuri ale Chinei se refera mai ales la produsele cosmetice, articolele de bucatarie sau sport, dar si prezervativele sau jucariile, care vor fi taxate suplimentar cu 25%, un total de 5420 de produse americane.  Dupa ce a lasat sa se inteleaga zilele trecute ca ar putea limita exporturile de metale rare, indispensabile pentru numeroase Industrii de varf din SUA, Beijingul a anuntat ca va pune la punct o lista neagra a companiilor straine “nesigure”, care  nu respecta regulile pietei, se indeparteaza de spiritul unui contract, care impun embargouri sau care inceteaza sa aprovizioneze companiile chineze din motive ne-comerciale si care afecteaza grav interesele si drepturile lor legitime”. O noua arma in razboiul cu Washingtonul si un raspuns la ofensiva americana impotriva Huawei.

Romania face fata unui conflict comercial ?

Aflata pe locul 17 din 21, tara noastra se regaseste pe lista economiilor afectate la un posibil razboi comercial, alaturi de Chile, Africa de Sud, Croatia si Mexic – ultima fiind cea mai vulnerabila din cauza exporturilor sale mari catre SUA. Pe de alta parte, Egipt si Filipine ar fi cele mai rezistente state in acest clasament realizat pe baza unor indicatori precum impactul razboiului comercial (in functie de ponderea exporturilor spre SUA si China raportata la PIB-ul nominal), pozitiile de cont curent, ratingul suveran si rezervele valutare. Majoritatea tarilor care se situeaza pe primele pozitii au perspective viguroase de crestere economic, iar scorurile inregistrate de Filipine si Egipt sunt mai mari pentru ca recentele vanzari de pe pietele in curs de dezvoltare au lasat activele lor relativ subevaluate. „Economiile care au fie o cerere interna solida, mai mici expuneri comerciale pe China si SUA sau cele cu mai multe restrictii pentru investitorii straini sa acceseze pietele sunt mai izolate. Este de inteles de ce tari precum Mexicul, care sunt mai vulnerabile la incetinirea economiei SUA, au un scor mai slab”, a spus Satoru Matsumoto, manager la Asset Management One Co. SUA si China nu au programate noi discutii dupa ce ultima runda de negocieri s-a incheiat fara rezultat in data de 10 mai, dar ambele parti se intrec in declaratii belicoase, in timp ce produse de 360 de miliarde de dolari sunt vizate de taxele vamale.

author avatar
Andrei Coman
817 afisari

2 COMENTARII

  1. Noi vom face fete la acest conflict,deocamdata doar comercial,fiind doar o simpla Colonie,pentru ca stapanii sa faca fata razboiului,vom fi si mai exploatati dar fara sa ne dam seama.Se va inventa o noua manipulare de exploatare=totul pentru frontul comercial,totul pentru victoria stapanilor nostri.Sa speram ca nu se va ajunge la un razboi fierbinte,cu toate ca,totusi,exista semne ingrijoratoare privind menifestarile celor doi colosi in Pacificul de vest.

    • Mai „cobe”, esti cu totul alaturi de subiect, da’ iti place sa te bagi singur in seama. Habar n-ai de subiect, da’ scrijelesti tastatura ca sa nu adormi. Du-te si te culca !

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger