AcasăNewsSUA au cerut NATO avioane AWACS pentru supravegherea ISIS

SUA au cerut NATO avioane AWACS pentru supravegherea ISIS

Coalitia antirerorista vrea si mai multe mijloace impotriva Statului Islamic

Statele Unite, care conduc Coalitia internationala antiterorista contra Daesh, au cerut Aliantei Nord Atlantice sa trimita avioane de supraveghere pentru operatiunile din Siria si din Irak.

Coalitia antirerorista vrea si mai multe mijloace impotriva Statului Islamic

NATO nu a participat inca direct la operatiunile Coalitiei, care regrupeaza 60 de tari, si, potrivit unor surse din cadrul Aliantei, nu prevede ”o participare directa” in lupra impotriva Statului Islamic, informeaza  Radio Canada. In timp ce secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a declarat ca analizeaza cererea americana, aceleasi surse au indicat ca ”Nu vor exista avioane AWACS ale NATO deasupra Sirei si Irakului”. NATO studiaza insa posibilitatea sa deplaseze aceste aparate de supraveghere (Airborne Warning and Control System) pe teritoriul american. NATO dispune de 20 aparate AWACS incepand cu 1980.

Alianta cere membrilor suplimentarea cheltuielilor de aparare

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut, ieri, mai multe eforturi ale tarilor membre care nu au atins norma de 2% din PIB consacrata cheltuielor apararii, subliniind ca tendinta de scadere a bugetelor militare a incetat in majoritatea acestor tari. Potrivit lui Stoltenberg, la ora actuala cinci aliati respecta directiva ”2% din PIB” consacrata apararii. Anul trecut, 16 tari NATO si-au revizuit pozitiv cheltuielile de aparare in raport cu 2014.

author avatar
Tudor Borcea
149 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger