AcasăNewsSUA, atac simulat al Israelului asupra Iranului

SUA, atac simulat al Israelului asupra Iranului

O simulare secreta efectuata luna aceasta pentru a evalua repercusiunile unui atac israelian asupra Iranului preconizeaza ca atacul va conduce la un razboi regional amplu ce ar putea implica SUA si ucide sute de americani, au declarat oficiali americani.

Iranul

Oficiali citati de cotidian au declarat ca acest „joc” nu a fost conceput ca o pregatire in vederea unei actiuni militare, subliniind ca rezultatele exercitiului nu sunt singurele care sunt posibile intr-un conflict in lumea reala. Insa simularea a produs temeri in randul specialistilor americani in planificare ca ar putea fi imposibila impiedicarea implicarii Statelor Unite in orice fel de escaladare a unei confruntari cu Iranul, au apreciat acesti oficiali.

Potrivit cotidianului, rezultatele „jocului” l-au ingrijorat pe generalul James Mattis, comandantul fortelor americane in Orientul Mijlociu, Golful Persic si Asia de Sud-Vest, care a spus echipei sale ca o prima lovitura israeliana pare sa aiba consecinte dezastruoase asupra regiunii si fortelor americane stationate acolo.

Simularea de doua saptamani, intitulata „Internal Look”, a avut la baza un scenariu potrivit caruia Statele Unite sunt atrase in conflict dupa ce rachete iraniene lovesc o nava US Navy in Golful Persic, ucigand aproximativ 200 de americani, potrivit unor oficiali familiari cu exercitiul. Statele Unite se razbuna, in acest scenariu, efectuand propriile lovituri asupra instalatiilor nucleare iraniene.

Atacul initial israelian a fost evaluat producand o intarziere a programului nuclear iranian de aproximativ un an, iar loviturile americane ulterioare nu cu mai mult de alti doi ani. Insa experti de la Pentagon au declarat ca arsenalul american de bombardiere cu raza lunga de actiune, avioane de realimentare si rachete precise ar putea produce mult mai multe pagube programului iranian, in cazul in care presedintele Barack Obama decide represalii la scara larga.

Exercitiul a fost special conceput pentru a testa comunicatiile militare interne si coordonarea intre personalul Pentagonului din Tampa (Florida), unde se afla Centrul de Comanda, si cel din Golful Persic, dupa lovitura israeliana. Insa exercitiul a fost conceput pentru a evalua o potentiala situatie de urgenta in lumea reala. In final, „jocul” a relevat natura imprevizibila si necontrolabila a unei lovituri israeliene si unei contralovituri iraniene, au subliniat sursele citate.

author avatar
Ciprian Purice
170 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger