AcasăNewsSUA a inventat glontul de care nu scapa nimeni

SUA a inventat glontul de care nu scapa nimeni

Armata americana a pus la punct un proiectil capabil sa-si schimbe traiectoria in timpul tragerii in functie de miscarea tintei. Cu o precizie impecabila, afirma specialistii.

Americanii vor sa spuna ca orice novice poate deveni lunetist

Proiectul este rodul cercetarilor Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA), ai carei specialisti si-au adus, printre altele, contributia la lansarea Internetului. Recent, DARPA a prezentat un prototip de glont ”inteligent”. Cu acest proiect, lansat, de altfel, in 2009 si botezat EXACTO (Extreme Accuracy Tasked Ordnance), agentia americana se ambitioneaza sa ”revolutioneze precizia” tirului. Pe scurt, glontul, de calibrul 50 (12,7 mm) este ”pilotat la distanta in timp real cu ajutorul unui sistem de ghidaj optic”, a informat DARPA pe site-ul sau. Evident, agentia nu a oferit nici un amanunt suplimentar. In termeni generali, aceasta tehnologie permite glontului sa-si schimbe traiectoria in timp ce strabate aerul ”pentru a compensa factorii neprevazuti” si, astfel, sa atinga o tinta in miscare. Aceasta capacitate este valabila atat pe timp de zi cat si de noapte, in special in conditii defavorabile, pe teren greu, in conditii meteo grele (vant,  praf etc), noteaza Le Figaro.  Cum este cazul Afganistanului, de pilda, unde Statele Unite au inca 9.800 de soldati.

Demonstratie edificatoare

Mai clar, odata ce tragatorul a deschis focul, daca tinta stabilita se misca, noua munitie este capabila sa-si schimbe directia in functie de aceasta, indiferent daca este vant, ploua, ninge, noapte sau zi. Pentru a demonstra noul produs, DARPA a postat un material video al unor teste edificatoare. DARPA a folosit prima data munitie clasica. De fiecare data cand focul era declansat tinta se misca si, de fiecare data, gloantele clasice isi ratau tinta. In schimb, proiectilele EXACTO, care isi schimbau mereu traiectoria, odata cu miscarea tintei, au lovit din plin si, potrivit DARPA, de la o distanta mai mare si cu mai mare acuratete”. La teste s-au folosit arme standard, manuite nu doar de lunetisti ci si de novici, pentru a demonstra ca precizia noului proiectil ramane aceeasi. Potrivit DARPA, care spera sa dezvolte aceste proiectile pentru toate calibrele, obiectivul este de a imbunatati capacitatea   trupelor de elita. Acest proiect, asigura agentia, are ca scop si ”intarirea securitatii trupelor”.

 

author avatar
Tudor Borcea
835 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger