AcasăNewsSTUDIU: Soarecii, la fel de eficienti ca oamenii in procesul de luare...

STUDIU: Soarecii, la fel de eficienti ca oamenii in procesul de luare a deciziilor

Soarecii, considerati animale inteligente, sunt la fel de eficienti ca oamenii atunci cand trebuie sa se foloseasca de o serie de informatii provenind din diverse surse senzoriale cu scopul de a lua cea mai buna decizie, potrivit unui studiu publicat in Statele Unite.

„Statistic, existenta unei combinatii optime de stimuli multipli senzoriali, atat vizuali, cat si auditivi, (care permit luarea unei decizii) a fost demonstrata la om, dar foarte multi neurologi erau pana acum sceptici atunci cand venea vorba de a sti daca acelasi mecanism exista si la alte specii”, a declarat Anne Churchland, profesor de stiinte neuronale la laboratorul Cold Spring Harbor din New York.

„Acest studiu reprezinta prima demonstratie a faptului ca acest mecanism este similar si la rozatoare”, a adaugat Churchland, coordonatoarea studiului, publicat in Journal of Neuroscience. In opinia ei, descoperirea este „emotionanta”, intrucat ea lasa de inteles ca aceleasi circuite neurologice, aparute in urma evolutiei speciilor, sunt responsabile pentru acest comportament similar la oameni si la rozatoare.

„Observand acest comportament la rozatoare, putem sa ii exploram radacinile in celulele nervoase, fapt care nu este posibil la oameni”, a precizat aceeasi cercetatoare. Rezultatele acestui studiu vor permite elaborarea unui model de studiu capabil sa creasca nivelul de intelegere a procesului multisenzorial al creierului, ale carui disfunctii par sa joace un rol important in diversele forme ale autismului. Cercetatorii americani au testat integrarea semnalelor multisenzoriale la oameni si la soareci, concepand o serie de sarcini, prin care se evalueaza felul in care subiectii iau decizii atunci cand sunt supusi unor stimuli vizuali si auditivi, separat si in tandem, in situatii stresante.

author avatar
Ciprian Purice
90 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger