AcasăNewsStudentii din Cluj participa la un concurs din Alaska cu o macheta...

Studentii din Cluj participa la un concurs din Alaska cu o macheta de 29 de etaje rezistenta la cutremure!

O echipa de studenti de la Universitatea Tehnica din Cluj a construit o macheta de 29 de etaje rezistenta la cutremure de magnitudini foarte mari. Constructia in miniatura va ajunge in aceasta vara in Alaska, la cel mai mare concurs international de cladiri rezistente la seisme dedicat studentilor.

Cladirea gandita de studenti este facuta sa reziste la cutremure cu intensitate 10 pe Richter. La teste, blocul-turn a obtinut rezultate uimitoare. „Structura a fost testata la trei cutremure. Am incercat sa punem cel mai mare cutremur rezistat de masa si nu am reusit sa o rupem, pentru ca a rezistat”, a declarat Andreea Dezo, studenta la Facultatea de Constructii, citata de digi24.ro.

Cladirea fost construita din lemn de balsa, un arbore tropical din America, foarte usor si elastic. „Fata de restul materialelor lemnoase obisnuite este un material putin mai poros care ajunge sa fie foarte rigid daca este folosit ca o structura unitara. Cu cat structura este mai rigida ajunge sa aiba performante seismice”, a spus Florin Silaghi, student la Facultatea de Constructii.

„Stalpii de colt au fost creati dintr-o structura compusa care sunt de fapt patru stalpi care functioneaza ca unul singur si e un mare avantaj deoarece din nou obtinem un raport foarte bun intre rezistenta si greutate”, a adaugat un alt student al aceleiasi facultati.

Cei 11 membri ai echipei studentesti vor prezenta structura de 29 de etaje la Concursul International din Alaska alaturi de alte 36 de universitati din toata lumea, printre care nume mari, precum Stanford sau UCLA.

Sursa: digi24.ro

author avatar
Alina Costache
208 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger