AcasăNewsStudent roman, premiat in competitia internationala “ATOS IT Challenge”

Student roman, premiat in competitia internationala “ATOS IT Challenge”

Cosmin Coltos urmeaza un master in Mobile-Computing la Universitatea de Stiinte Aplicate din Austria si, impreuna cu echipa sa, s-a clasat pe locul doi la competitia “ATOS IT Challenge”.

Cosmin Coltos

“ATOS IT Challenge” (http://www.atositchallenge.net/it-challenge-rules) este o competitie internationala la care participa universitati din peste zece tari. Tema din acest an, „Masini conectate”,  a fost un parteneriat intre Atos si Renault. Anul acesta au participat 54 de echipe din tari precum Franta, Olanda, Austria, UK, India, Spania, Germania, iar in semifinala au fost 15.  Intre cele 15 echipe, au fost trei din Austria, incluzand si trei romani care au absolvit Universitatea Politehnica Bucuresti, aflandu-se la un master in Mobile-Computing la Universitatea de Stiinte Aplicate din Austria, pe care au reprezentat-o in concurs. „Doar eu am avut noroc sa ma calific in primele trei”, spune Cosmin. „Echipa mea (Cosmin si trei austrieci – n.r.) ne-am gandit sa dezvoltam o aplicatie care sa se adreseze soferilor cu buget redus. Producatorii de masini au sisteme inteligente care sa asiste soferii in trafic, precum avertizare-parasire-banda, detectare semne trafic, detectare alti participanti  la trafic, insa sunt destul de costisitoare si disponibile numai pentru anumite modele din gama de masini a unui producator. Ba mai mult, sistemele nu pot fi montate pe modele mai vechi de masini. Prin urmare, noi ne-am gandit ca “Siguranta nu este o chestiune de buget” si am incercat sa profitam de faptul ca in ziua de azi aproape toata lumea detine un smartphone prin care sa implementam un sistem de asistenta pentru soferi sub forma unei aplicatii de mobil. Aplicatia poate detecta si semnala altor participanti in trafic diverse evenimente nedorite, precum existenta unor gropi in asfalt, ambuteiaje, drumuri in constructie si poate detecta cand un sofer tinde sa paraseasca banda din neatentie/somnolenta, reactionand cu un semnal de alarma.”

Contributia lui Cosmin Coltos in proiect a fost sa asigure conexiunea dintre mobil-server care include transmiterea evenimentelor inspre/dinspre server si serviciile de web care asigura primirea si stocarea evenimentelor pe server, precum si cautarea unor evenimente din vecinatatea unui sofer/unei masini, pe baza geolocalizarii. „Colegii mei s-au ocupat de detectarea parasirii benzii utilizand camera si detectarea gropilor folosind accelerometrul. Renault a avut un cuvant de spus in alegerea echipei castigatoare, intrucat sistemul pe care cealalta echipa din Austria l-a propus poate fi direct aplicat si lansat de catre Renault. Ideea noastra oarecum este o alternativa la solutiile de asistenta oferite de catre producatorii de masini, printre care si Renault.” Echipa castigatoare a medalei de aur este tot din Austria,  iar pe locul 3 s-a situat o echipa din Franta.

 

 

 

 

author avatar
Adina Mutar
927 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger