AcasăNewsStrigator la cer! Cum ne pacalesc brutarii ca mancam paine sanatoasa

Strigator la cer! Cum ne pacalesc brutarii ca mancam paine sanatoasa

Romanii sunt din ce in ce mai dornici sa duca o viata sanatoasa, motiv pentru care aleg o alimentatie echilibrata. Cand ajung la raionul de panificatie, majoritatea persoanelor aleg paine neagra pentru ca ar fi mai “curata”.

Din pacate, putini romani stiu ca brutarii amesteca fel de fel de coloranti cu faina alba pentru a obtine paine neagra, care se vinde mai scump. Piata este plina de paine falsa, care se face fie prin adaugarea prafului de cacao, fie prin innegrirea fainei albe cu malt. Unii producatori folosesc si caramel pentru a obtine astfel de produse care sa se vanda la un pret ridicat.

Procedeul este legal, atata timp cat pe eticheta sunt mentionate toate ingredinetele, cu mentiunea ca produsul nu ar trebui sa se numeasca paine neagra.

„Sunt multi care intr-adevar fac paine neagra din faina alba, cu diversi coloranti care sunt naturali, care nu dauneaza sanatatii populatiei, dar insala consumatorul. Eu consumator ma duc la un magazin sa cumpar paine neagra, ca aia imi face mie bine la stomac” a declarat Aurel Popescu, presedinte ROMPAN, citat de PRO TV.

Oamenii sunt pacaliti pentru ca painea neagra este mai scumpa, iar cei care vor sa manance sanatos nu fac altceva decat sa scoata mai multi bani din buzunar pentru nimic. Cum va puteti da seama ca sunteti inselati? Expertii spun ca falsa paine neagra e mai pufoasa, mai usoara, rezista chiar si o saptamana, daca nu este consumata.

Patronatele spun ca 25% din painea neagra de pe piata este falsificata. La ultimul control, cei de la Protectia Consumatorilor au gasit peste 100 de comercianti care vindeau paine falsificata.

author avatar
Anca Murgoci
870 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger