AcasăNewsStreinu Cercel, avertisment: pandemia Covid-19 nu s-a încheiat! Ce pericol pândește sistemul...

Streinu Cercel, avertisment: pandemia Covid-19 nu s-a încheiat! Ce pericol pândește sistemul medical din România

Streinu Cercel, avertisment: pandemia Covid-19 nu s-a încheiat! Ce pericol pândește sistemul medical din România / Sursa FOTO: https://gdb.rferl.org

Managerul Institutului „Matei Balş”, Streinu Cercel, a anunțat că toți cei care cred că pandemia Covid-19 s-a terminat „se înşeală amarnic”.

Potrivit prof.dr. Adrian Streinu Cercel, noul coronavirus va fi prezent în populaţie „încă multă vreme” de acum încolo.

„Suntem undeva în cursul pandemiei cu acest virus SAR-Cov-2. Lucrurile sunt în desfăşurare în momentul de faţă şi, dacă îşi imaginează cineva că pandemia s-a terminat, se înşeală amarnic! Este cât se poate de evident faptul că România a avut un succes deosebit de important până la acest moment şi dorinţa mea ar fi să nu dăm cu piciorul la acest lucru, ţinând cont de faptul că stăm foarte bine la nivelul comunităţii europene din acest punct de vedere.

România s-a pregătit din timp pentru că, începând cu anul 2006, a pus pe picioare un sistem la nivelul bolilor infecţioase şi dezvoltarea terapiilor intensive aferente bolilor infecţioase. Aşa se face că începutul anului 2020 nu ne-a prins descoperiţi din acest punct de vedere, ci ne-a prins cu o reţea de boli infecţioase”, a afirmat Streinu Cercel în cadrul videoconferinţei online „Sănătate şi FARMA – Reacţia medicală la agresiunea pandemică”.

Sistemul medical din România s-a digitalizat din mers

Managerul de la „Matei Balș” este de părere sistemul medical s-a modernizat şi digitalizat „din mers” în urma pandemiei.

„În momentul de faţă nu mai seamănă nimic cu nimic în sistemul sanitar. Asistăm la ceea ce se cheamă consultul distanţat. Consultul medical nu mai este ce a fost odată, în care doctorul se duce la pacient, îl ascultă cu stetoscopul. Nu, aceste lucruri nu se mai întâmplă în mod curent în momentul de faţă şi este un lucru care reprezintă o mare pierdere.

În schimb, apar device-urile la distanţă – stetoscopul wireless. Pacientul îşi pune stetoscopul de colo-colo, se înregistrează wireless, asculţi în căşti. Ne modernizăm sau altfel spus ne digitalizăm din mers. Este unul din avantajele acestei pandemii, care ne-a obligat să ne digitalizăm”, a arătat Streinu Cercel.

Streinu Cercel arată schimbările din relația medic-pacient

Adrian Streinu Cercel este de părere că relaţia medic-pacient s-a modificat: „Medicul poartă mască, pacientul poartă mască. Apare o distanţare inevitabilă între medic şi pacient, respectarea distanţei de un metru şi jumătate. Apare o evaluare deficitară clinică la un moment dat”.

Mai mult, în opinia reputatului medic, „putem spune cât se poate de clar că se generează un disconfort psihic de ambele părţi, atât din punctul de vedere al medicului, cât şi din punct de vedere al pacientului şi, mai mult decât atât, se generează o neîncredere în actul medical. (…) O serie de servicii medicale s-au limitat din punct de vedere al accesului pacienţilor cronici la serviciile de sănătate”.

author avatar
Nicholas Cezar Redactor
273 afisari

3 COMENTARII

  1. hai ce ne ai rupt cu noile realizari din relatia medic pacient. dar poate nu mai ziceti pandemie ca a fost botezata gresit din start ,un virus da , care de disparut cert nu va disparea dar ce sa vezi nici sida nu a disparut si asta e !!!!

  2. Nu a fost nici un virus.
    Cîți cu mintea întreagă s-ar porni la drum cu unul ca Streinu Cercel? Nu-i nevoie să-l cunoști, e de-ajuns să-i privești poza!

  3. Firi-al dracului de nenorocit , scirbosul dracului cu virusul tau de mincinos …bosorogul dracului ! ….ordinaruleeeeeeee ai furat de ai stinsssssssssssss! sa mori in flacariiiiiiiiiii! …pai nu cazi tu in mina poporului roman ! …te jupoaie de viu securist nenorocit ce esti !

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger