AcasăNewsStrategia de securitate nationala a Ucrainei, cu dedicatie pentru Rusia

Strategia de securitate nationala a Ucrainei, cu dedicatie pentru Rusia

In opinia lui Porosenko, in realitate tara sa se afla in razboi cu Rusia, si nu cu separatistii

Declaratia apartine secretarului general al Consiliului de Securitate al Federatiei Ruse, Nikolai Patrusev. Documentul, a apreciat acesta, nu tine cont de necesitatile populatiei ucrainene si serveste la escaladarea conflictului in aceasta tara.

In opinia lui Porosenko, in realitate tara sa se afla in razboi cu Rusia, si nu cu separatistii

”Potrivit analizei facute de expertii nostri, strategia de securitate nationala a Ucrainei urmareste o confruntare pe termen lung cu Rusia si acest lucru nu poate sa nu ne ingrijoreze”, a declarat Patrusev, citat de agentiile de presa rusesti. ”Este clar ca acest document serveste drept baza pentru politica de militarizare, care nu tine cont de aspiratiile si nevoile populatiei si ofera NATO si Statelor Unite posibilitatea sa utilizeze resursele Ucrainei, provocand o escaladare a conflictului din sud-estul tarii”. Patrusev a amintit ca, in documentul promulgat de presedintele ucrainean Petro Porosenko (in luna mai), Rusia este calificata ”agresor” si ”principala amenintare externa la adresa  Ucrainei”. Punerea in practica a noii strategii presupune cheltuieli uriase pentru Ucraina: reforma fortelor armate, imbunatatirea sistemului de gestiune si formare a trupelor, a armamentului si echipamentelor, dezvoltarea de forte pentru operatiuni speciale, conform normelor NATO, obiective declarate de Porosenko in vederea unei aderari la Alianta Nord-Atlantica.

Porosenko cere consultari de urgenta pe tema escaladarii violentelor

Presedintele Ucrainei l-a insarcinat pe ministrul de Externe, Pavel Klimkin, sa organizeze ”consultari de urgenta” in format Normandia (Rusia, Franta, Germania si Ucraina) pe tema escaladarii violentelor in Donbas, informeaza Sputnik. Potrivit Kievului, luni noapte rebelii au declansat o ofensiva in apropierea orasului Starognativka, aflat la jumatatea drumului intre bastionul insurgentilor din Donetk si portul strategic  Mariupol, aflat sub controlul autoritatilor ucrainene. Militarii ucraineni au afirmat ca au respins aceasta ofensiva si au cucerit ”inaltimi strategice aflate inainte sub controlul separatistilor”. Un reprezentat al ministerului ucrainean de Externe a declarat ca diplomatii au fost insarcinati sa informeze atat mediatorii cu privire la respectarea documentelor semnate la Minsk, cat si OSCE si NATO cu privire la  „o escaladare in Donbas si pericolul pe care-l reprezinta pentru procesul de pace”.

Kievul acuza Moscova ca pregateste un atentat in Donbas

Vladimir Putin

Secretarul Consiliului National de Securitate si Aparare ucrainean, Alexandr Turcinov, afirma ca serviciile speciale rusesti pregatesc ”provocari” in teritoriile din Donbas controlate de insurgenti. ”Pregatesc o crima sangeroasa care va fi prezentata ca un atac al fortelor armate ucrainene”, a afirmat acesta. Kievul, sustinut de tarile occidentale, a acuzat in repetate randuri Rusia de ingerinta in conflictul dintre fortele guvernamentale si insurgentii autoproclamatelor Republici Donetk si Lugansk, ceea ce Moscova a negat constant. Potrivit ONU, de la inceputul ostilitatilor, peste 7.000 de presoane au murit si alte 17.000 au fost ranite in estul Ucrainei.

 

author avatar
Tudor Borcea
193 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger