AcasăNewsStatul putea ieftini curentul inca din 2012

Statul putea ieftini curentul inca din 2012

Specialistii Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) sustin ca statul trebuia sa reduca din 2012 sprijinul dat producerii energiei regenerabile si putea, astfel, sa scada valoarea facturii la curentul electric.

Conform ANRE, ajutorul acordat pentru energia regenerabila produsa in microhidrocentrale si panouri fotovoltaice trebuia diminuat inca din 2012.

Zoltan Nagy-Bege crede ca statul acorda prea mult sprijin pentru producerea energiei electrice cu panouri fotovoltaice

„La solar si la hidro este clar supracompensare. Noi am propus Guvernului inca de anul trecut sa reduca numarul de certificate verzi de la 3 la 2,6 (unitati/MWh – n.r.) pentru microhidrocentrale si de la 6 la 5 la solar. Guvernul putea si trebuia, daca voia, sa reduca schema de sprijin. Intre timp, a aparut o lege care spune ca pentru solar nu se modifica pana in 2015”, a declarat reprezentantul ANRE, Zoltan Nagy-Bege.

„Gratuitati” platite de consumatori

Certificatul Verde este un document care atesta o cantitate de 1 MWh de energie electrica produsa din surse regenerabile (energie hidro utilizata in centrale de maximum 10 MW, energie eoliana, solara, geotermala, biomasa, biogaz etc.). Companiile care produc energie alternativa primesc gratuit de la stat certificate verzi, fiecare furnizor/distribuitor de energie electrica fiind obligat, prin lege, sa le cumpere. In 2012, pretul mediu ponderat a fost de 244,1 lei (56,44 euro) /certificat verde, iar furnizorii au inclus contravaloarea acestor certificate in facturi, care au crescut constant, in functie de evolutia cursului leu/euro.

Subventii pe sest

Reamintim ca fostul director al Transelectrica, Jean Constantinescu, a precizat recent ca scumpirea anuntata de stat pentru 2013, cu 12 euro/MWh, pe motiv de sprijin pentru energia regenerabila, nu este corecta. Aceasta deoarece costurile reale ar fi de numai 2 euro/MWh, restul acoperind, de fapt, o subventie ascunsa pentru termocentralelor ineficiente.

author avatar
Arpad Dobre
169 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger