AcasăNewsStatul pompează un miliard de lei în liceele agricole. Elevii fug de...

Statul pompează un miliard de lei în liceele agricole. Elevii fug de ele!

Scopul Ministerului Agriculturii este să crească numărul elevilor de la liceele agricole

Criza profundă de forță de muncă în agricultură naște măsuri disperate. Ministerul Agriculturii a decis să investească aproape un miliard de lei în 58 de licee agricole pentru a le reface baza materială, fără a exista o predicție a atractivității acestor unități de învățământ. Pentru că, chiar și situate în zonele rurale, aceste licee nu sunt deloc căutate de elevi, aici ajungând, la începutul toamnei, doar cei care au trecut corigențele sau cei care nu au s-au prezentat la evaluarea națională.

 

Scopul Ministerului Agriculturii este să crească numărul elevilor de la liceele agricole

”La începutul anului 1990 existau peste 200 licee agricole consacrate care furnizau forța de muncă tânără și specializată în agricultură. În ultimele două decenii, activitatea acestor instituții a început să intre în declin accentuat cauzat, în principal de subfinanțare, atractivitate redusă a elevilor claselor a VIII-a pentru meseriile din agricultură, declin demografic, abandon școlar și altele. În prezent, manualele școlare de specialitate sunt depășite, nu sunt actualizate și nu corespund noilor realități din agricultură, înregistrându-se discrepanțe semnificative între conținutul manualelor de specialitate și tehnologiile actuale din agricultură. Baza tehnico-materială este învechită, cu laboratoare fără instrumentar didactic corespunzător sau nefuncțional”, se arată în expunerea de motive a proiectului de hotărâre de guvern  inițiat de Ministerul Agriculturii.

Doar doi elevi într-o clasă

Liceul Agricol Bărcănești, din județul Prahova, a mai rămas cu două calificări agricole, mecanică și industrie alimentară, dar numărul elevilor este extrem de mic. ” Baza materială este destul de proastă, avem un singur tractor foarte vechi și nu se poate face practică pe el. Elevii noștri merg la agenți economici să facă practică, dar doar în service-uri auto, care repară autovehicule, nu tractoare.  Din păcate, după prima etapă a evaluării naționale, avem înscriși la profesională mecanică agricolă doar doi elevi, la fel și la profesională industrie alimentară,  în condițiile în care avem nevoie de 15 elevi pentru funcționarea unei clase. Sperăm să se mai adune, pentru că elevii noștri sunt din categoria celor corigenți și care nu au dat evaluarea națională, iar repartiția acestor elevi se face la etapa a doua. Mecanici agricoli se caută, dar, chiar și cei care termină liceul sau profesionala preferă să muncească în afara țării. Avem în comună un producător agricol important care vrea să angajeze mecanici agricoli și nu găsește, deși plătește salarii de 3.000 de lei”, ne-a declarat Geanina Pavel, director al Liceului Agricol Bărcănești. Există însă și unele calificări atractive, cum sunt cele de tehnician veterinar și tehnician în protecția plantelor, unde elevii se înghesuie să ocupe locurile. Din toate calificările agricole ale Liceului Agricol Valea Călugărească din județul Prahova, doar acestea două sunt foarte solicitate, la care se mai adaugă și calificarea de tehnician pentru animale de companie. Directorul liceului ne spune că au nevoie de un tractor pentru că altfel nu poate funcționa clasa de mecanică agricolă. ”Este bine că ne-a preluat Ministerul Agriculturii, pentru că avem nevoie de bani pentru reabilitarea internatului, dar și de construcția atelierului mecanic ”, ne spune Mihaela Barbu, directorul Liceului Agricol Valea Călugărească.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
209 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger