AcasăNewsStatul nu are bani pentru profesori și medici, dar promite alocații copiilor...

Statul nu are bani pentru profesori și medici, dar promite alocații copiilor refugiaților din Ucraina

refugiatiSprijin pentru copiii refugiați din Ucraina! Statul român, decizie importantă

Copiii refugiați din Ucraina care au venit în România ar putea primi alocații de stat, la fel ca și copiii români.

Unii parlamentari USR au pus în dezbatere un proiect de lege prin care copiii refugiați din Ucraina să beneficieze de alocația de stat, conform Antena 3.

Alocații de stat pentru copiii din Ucraina

Se propune modificarea a două articole din lege, astfel încât alocația să fie plătită și „pentru copiii pentru care s-a stabilit măsura de protecţie temporară prevăzută la art. 131, din Legea nr. 122/2006 privind azilul în România”.

Este o formă de protecție pe care statul român o acordă în cazul unui flux mare de persoane strămutate, care este stabilită printr-o decizie a Consiliului Uniunii Europene.

„La articolul 4, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins:
(3) Pentru copiii pentru care s-a stabilit măsura de protecţie specială prevăzută la art. 58 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, cu modificările ulterioare şi pentru copiii pentru care s-a stabilit măsura de protecţie temporară prevăzută la art. 131, din Legea nr. 122/2006 privind azilul în România, alocaţia de stat pentru copii se plăteşte numai în cont personal, în cuantumurile prevăzute la art. 3″, prevede proiectul legislativ.
În cazul în care măsura de protecţie temporară prevăzută în Legea privind azilul în România încetează sau se modifică, „alocaţia de stat se va acorda potrivit situaţiei în care se află copilul”, mai arată documentul.

Câți bani trebuie să plătească statul român pentru alocațiile copiiilor ucraineni

Conform legislației actuale, începând cu luna ianuarie 2023, cuantumul alocației de stat pentru copii se indexează anual, cu rata medie anuală a inflației. Astfel, alocația în 2023 este:

  • 613 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani (sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap);
  • 256 de lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani și 18 ani, precum și pentru tinerii peste 18 ani care urmează cursurile liceale sau profesionale;
  • 631 de lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 ani și 18 ani, în cazul copilului cu handicap.

Potrivit datelor oficiale, publicate de Guvernul României la începutul acestui an, peste 3,2 milioane de cetățeni ucraineni au trecut granițele până în ianuarie 2023.
Dintre ei, „peste 107.000 de cetățeni ucraineni au ales să rămână în România, din care peste 47.000 sunt copii”, a transmis Guvernul într-un comunicat. Așadar, este vorba despre 47.851 de copii refugiați din Ucraina. Având în vedere alocația de 256 de lei, 12.250.000 de lei ar trebui statul român să plătească în fiecare lună pentru copiii refugiați.

author avatar
Andreea Vlad
530 afisari

2 COMENTARII

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger