AcasăNewsStatul mimeaza ca se opune cumpararii terenurilor de catre straini

Statul mimeaza ca se opune cumpararii terenurilor de catre straini

Pretul unui hectar de teren in Romania este de aprozimativ 2.000 de euro, iar in UE, de 10.000 de euro

Romania va fi obligata din 2014 sa vanda la liber pamant strainilor, iar autoritatile afirma sus si tare ca vor restrictiona – desi nu pot – cumpararea de terenuri de catre persoanele fizice care nu se pricep la agricultura.

Pretul unui hectar de teren in Romania este de aprozimativ 2.000 de euro, iar in UE, de 10.000 de euro

In ultimii trei-patru ani, mai toti ministrii care s-au perindat pe la Ministerul Agriculturii au amenintat ca nu vor ceda  usor in fata obligativitatii vanzarii la liber, din 2014, a terenurilor catre persoane fizice straine. Unii au propus infiintarea unei banci agricole cu bani de la stat, pentru cumpararea terenurilor lasate in parloaga. Altii au lansat proiecte de lege pentru stimularea comasarii terenurilor agricole, tot cu finantare de la stat. Pe „praful” asta, abia daca se mai aduna bani pentru plata salariilor bugetarilor, daramite sa se mai gaseasca fonduri si pentru agricultura. Totusi, un oficial de la Agricultura zice a gasit solutia. „Avem intentia sa introducem anumite conditii la achizitia terenurilor de catre persoanele fizice straine. De exemplu, de la o anumita suprafata in sus, sa zicem cinci hectare, cumparatorii sa fie agricultori si sa aiba cunostinte in domeniu”, a spus ieri Achim Irimescu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii. Demnitarul o fi crezand ca strainii s-au inspaimantat la auzul acestei declaratii si nu mai au curaj sa cumpere Romania „la metru”…

De cinci ori mai ieftin

Oficialul de la Agricultura sustine ca din 2014, strainii nu se vor inghesui sa cumpere terenuri in Romania, deoarece aceasta facilitate este deja oferita pentru firmele cu actionari straini, care au cumparat  „doar” un milion de hectare in ultimii ani. Da, domnule secretar de stat, insa de la anul, stranii nu vor mai avea nevoie nici macar de infiintarea unei firme, pentru a cumpara pamant in Romania. Si fiindca tot veni vorba, in UE, terenurile agricole se vand cu aproximativ10.000 de euro/hectar, iar in Romania, acestea au fost cumparate de straini cu 2.000-3.000 de euro/hectar, in medie, la „calupuri” de peste 1.000 de hectare.

author avatar
Arpad Dobre
175 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger