AcasăNewsStatul Islamic va fi trecut prin foc si sabie

Statul Islamic va fi trecut prin foc si sabie

O multitudine de forte au deschis foc asupra teritoriilor controlate de jihadisti

Premierul Irakului,  Haider al-Abadi, a anuntat inceperea operatiunii de cucerire a orasului cheie Mosul, ultim bastion al ISIS din nordul tarii, bogat in petrol.

O multitudine de forte au deschis foc asupra teritoriilor controlate de jihadisti

Mosul, al doilea mare oras irakian, a cazut in mainile ISIS in 10 iunie 2014. Aici au ales, in 29 iunie , jihadistii sa-si proclame ”Califatul”. Au urmat maceluri, persecutii. Populatia actuala este estimata la 1,5 milioane de locuitori. Ofensiva lansata ieri este o operatiune complexa in care sunt implicati multi actori: armata irakiana, serviciul irakian de contra-terorism (CTS), politia federala si locala, militiile siite, kurzi (peshmerga) si, poate, forte turcesti. Acesti diversi combatanti beneficiaza de sprijinul aerian al SUA si al altor tari ale Coalitiei internationale anti ISIS. Pe teren, pot conta si pe sprijinul unor forte speciale ale tarilor Coalitiei. De partea lor, jihadistii ISIS sunt bine inarmati si au avut la dispozitie doi ani pentru a pregati apararea orasului, chiar daca in restul teritoriilor au pierdut teren in fata fortelor irakiene. Din septembrie, 20 de lideri ISIS au fost ucisi, nu si liderul Abu Bakr al Baghdadi.

Cat va dura?

Chiar daca nimeni nu poate prezice durata acestei batalii, Stephen Townsend, noul comandant al Coalitiei internationale antijihadiste condusa de SUA a indicat ca ofensiva lansata de fortele irakiene ”va dura cateva saptamani, posibil chiar mai mult”. In noaptea de duminica spre luni, 4000 de combatanti kurzi au inceput atacul pe trei fronturi pentru a prelua localitatile controlate de ISIS la est de Mosul, in coodronare cu fortele irakiene. Este de asteptat ca ofensiva sa se reduca in final la sangeroase confruntari de aproape, in fata a 3000-4500 de jihadisti din Mosul. Mai mult ca sigur ca ISIS va utiliza toate mijloacele pentru a incetini ofensiva in ultimul lui bastion din Irak: lunetisti, masini capcana, teren minat dar si utililzarea populatiei drept scut uman in fata loviturilor Coalitiei.

1,5 milioane de civili in pericol

ONU are temeri cu privire la o criza umanitara fara precedent, susceptibila ca va lasa fara adapost sute de mii de oameni, in prag de iarna. ”Sunt extrem de preocupat pentru siguranta a 1,5 milioane de persoane care traiesc in Mosul si care vor fi afectati de operatiunile militare”, a declarat Sepheh O Brien, secretar general adjunct al ONU pentru actiuni umanitare si ajutor de urgenta. Locuitorii din Mosul swe vor afla in prima linie in cursul luptelor, prinsi in capcana intre schimburile de focuri, lovituri aeriene sau bombardamente. Inaltu Comisariat al ONU pentru refugiati spera sa dispuna de 11 tabere, pana la sfarsitul anului, cu o capacitate de 120.000 de persoane, in timp ce autoritatile irakiene estimeaza ca vor putea gazdui 150.000 in alte tabere. ”In cazul cel mai rau, vom fi nevoiti sa lansam cea mai mare operatiune umanitara din lume in 2016”, a admis coordonatorul umanitar al ONU pentru Irak. Potrivit ONU, un milion de persoane ar putea sa fie stramutate in urmatoarele saptamani.

author avatar
Tudor Borcea
186 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger