AcasăNewsStatul Islamic, in defensiva in Siria si in Irak, dar in expansiune...

Statul Islamic, in defensiva in Siria si in Irak, dar in expansiune in lume

Obama spune ca ii va da afara pe jihadisti din Siria si din Irak, dar Pamantul e mare

Daca presedintele Barack Obama a declarat ca organizatia terorista a inregistrat infrangeri in Siria si in Irak, expertii au estimat in schimb ca asigurarile presedintelui american nu se aplica in restul lumii.

Obama spune ca ii va da afara pe jihadisti din Siria si din Irak, dar Pamantul e mare

Este adevarat ca ISIS a suferit infrangeri in Irak si in Siria, unde gruparea a pierdut vaste teritorii si unde operatiunile sale de recrutare sau financiare au fost afectate. In acelasi timp insa, Daesh castiga teren in alte zone din lume si pune in dificultate SUA si tarile occidentale, care incearca sa infranga gruparea terorista, estimeaza expertii. ”ISIS se extinde in Libia, Yemen, Egipt, Afganistan, Pakistan. In acelasi timp, este in ofensiva in Belgia, in Franta, Germania si in alte tari din Europa”, a estimat James Phillips, expert in Orientul Mijlociu la think-tank-ul Heritage Foundation, informeaza agentia Xinhua. Numai in Belgia si in Franta, ISIS a ucis 160 de oameni si a ranit 230. Expertii au indicat ca aceste atacuri demonstreaza ca teroristii au puterea de a comite atentate ucigase departe de bazele lor iar capacitatea lor in acest domeniu se afla in crestere. Colin P. Clarke, politolog asociat RAND Corporation, a indicat ca SUA si aliatii lor trebuie sa se confrunte cu multe provocari in tentativele de a eradica ISIS. ”ISIS a castigat in mod clar teren in afara Irakului si Siriei, in zone precum Libia, peninsula Sinai in Egipt si, mai recent, in sudul Asiei, in tari ca Afganistan si Bangladesh, iar gruparea continua sa se extinda in alte regiuni din Somalia si Filipine”, a subliniat acesta. In privinta Libiei, tara a devenit unul din  bastioanele ISIS in afara Irakului si Siriei. Washington studiaza ce se poate face in aceasta tara a Africii de Nord, distrusa de razboaie, dar niciun plan coerent nu a fost decis pana in prezent. ISIS a stabilit o baza in orasul de coasta Sirta, prima situata in afara Orientului Mijlociu, in fata Europei. Prezenta jihadistilor in acest oras nu inceteaza sa creasca, observatorii estimand deja mai multe mii de combatanti. Gruparea ar putea destabiliza Tunisia si Egiptul sau lansa atacuri teroriste in Europa din Sirta.

Invataminte din razboiul impotriva Al-Qaida

Potrivit lui James Phillips, dificultatea in a invinge ISIS este mai problematica pe plan ideologic decat pe plan militar. ”Tinerii musulmani, in special din Europa, trebuie convinsi ca pretinsa restauratie a califatului de catre ISIS nu este decat propaganda si iadul pe pamant, nu paradisul pe care acestia il promit”, a spus acesta. Pe plan militar, SUA trebuie sa coordoneze raspunsul numerosilor aliati pentru ca Daesh sa piarda teritoriile cucerite fara sa mai poata incepe o noua ocupatie militara, a adaugat el. Colin P. Clarke a estimat ca trebuie trase invataminte de la lupta SUA contra Al-Qaida, care a permis infrangerea nucleului dur al gruparii teroriste, chiar daca anumite factiuni subzista si raman periculoase. ”Una din principalele lectii pe care trebuie sa o invatam din lupta impotriva Al-Qaida este ca gruparea poate continua sa fie eficace si mortala, chiar daca nucleul ei a fost atacat”, a indicat Clarke. ”Cred ca Statele Unite sunt constiente ca, dupa ce vor infrange ISIS in Siria si in Irak, va trebui in continuare luptat impotriva factiunilor si gruparilor afiliate Daesh in diverse zone din lume, intr-un viitor apropiat”, a concluzionat expertul RAND Corporation.

author avatar
National
130 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger