AcasăNewsStatul Islamic ataca armata egipteana in peninsula Sinai

Statul Islamic ataca armata egipteana in peninsula Sinai

Egiptenii au ucis 38 de supusi ai ”califului ” Abu Bakr Al-Baghdadi care au atacat cu mortiere, lansatoare de rachete si vehicule blindate

Grupul terorist a revendicat atacurile indreptate, ieri dimineata, contra soldatilor armatei egiptene si politistilor. Un bilant provizoriu indica 70 de morti, potrivit mass-media egipteana.

Egiptenii au ucis 38 de supusi ai ”califului ” Abu Bakr Al-Baghdadi care au atacat cu mortiere, lansatoare de rachete si vehicule blindate

O serie de atacuri coordonate au avut loc ieri in nordul Egiptului, in peninsula Sinai, in apropierea localitatilor Arich si Sheikh Zuweid, informeaza Russia Today. Puternic inarmati, potrivit martorilor (lansatoare de rachete, mortiere, vehicule blindate) jihadistii au deschis focul asupra militarilor si politistilor. Unul din atacuri a fost facut cu ajutorul unei masini incarcate cu explozibili. Fortele armate egiptene au replicat reusind sa anihileze 20 de combatanti ai gruparii teroriste si sa-i distruga cel putin trei vehicule. Bilantul acestor noi atacuri este inca incert. Potrivit AFP, 35 de militari si politisti egipteni au fost ucisi in timp ce mass-media egipteaza informa ca sunt 70 de victime. Ministerul de Interne egiptean indica ieri 12 victime, dar a refuzat sa ofere un bilant complet. Atacurile au vizat cinci puncte de control militare dar si un comisariat. De partea sa, armata egipteana a afirmat ca a ucis 38 de ”teroristi” in cursul luptelor, trimitand si elicoptere pentru a risposta asalturilor. Un aparat ar fi fost doborat de jihadisti iar mai multi soldati ar fi fost capturati. Sute de politisti si soldati egipteni au fost ucisi pana acum in insurectia islamista din Sinai dusa de fostul grup jihadist Beit al-Maqdess, care intre timp a jurat credinta ISIS, redenumindu-se ”Provincia din Sinai”. Aceste actiuni violente s-au amplificat dupa destituirea presedintelui Mohammed Morsi, in 2013.

ISIS ameninta sa rastoarne Hamas

Intr-un material video, Statul Islamic acuza Hamas ca nu aplica legea religioasa de-o maniera suficient de ”stricta” si ameninta sa faca din Fasia Gaza unui din fief-urile sale. Materialul, adresat ”tiranilor din Gaza” si emis de fief-ul ISIS din Siria, suna ca o provocare publica catre Hamas si face apel la locuitorii din Gaza, via retelele sociale, sa ramana departe de cladirile Hamas si sa nu se opuna Statului Islamic. Insa mesajul este clar: ”Regulile charia vor fi aplicate in Fasia Gaza. Juram ca se ce intampla astazi in Siria, in special in Yarmouk, se va intampla in Fasia Gaza”. Hamas desfasoara in ultimele luni o represiune severa impotriva grupurilor salafiste care opereaza in Gaza iar serviciile de securitate afiliate Hamas au dus o campanie de arestari in randurile cadrelor si ”elementelor” suspectate ca au jurat credinta ISIS.

 

author avatar
Tudor Borcea
294 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger