AcasăNewsStatul de drept al lui Iohannis, o minciuna mare cat China

Statul de drept al lui Iohannis, o minciuna mare cat China

Cand vorbeste despre statul de drept, Iohannis se considera informat. Adica vorbeste

Ar putea da Klaus Iohannis un raspuns coerent si cinstit la ce intelege, concret, prin notiunea de „stat de drept”? Probabil ca va amesteca in mojarul gandirii cuvinte si expresii de prin  discursuri scrise de altii si ar  da un raspuns care ar starni, deopotriva, indignarea si hohotele omului civilizat, definind termenul prin definitia insasi: statul de drept este statul de drept care… sau  statul de drept este atuncea cand…

Cand vorbeste despre statul de drept, Iohannis se considera informat. Adica vorbeste

Daca in teoria politica, prin stat de drept se intelege un stat bazat pe o ierarhie a normelor generatoare de ordine juridica, in teoriile iohanesciene statul de drept devine o papusa gonflabila pe care o bagi sub pat dupa ce ti-ai ostoit placerile.

Procurorii, la blat cu judecatorii

Se poate vorbi de suprematia legii in statul de drept al lui Iohannis? Nu prea, din moment ce se mai gaseste cate unul care sa se foloseasca de ea in raport de varii interese. Nu prea, din moment ce chiar presedintele, dupa ce a pierdut una din casele de la Sibiu, in urma unui fals grosolan – si tot el nemultumit de hotararea instantelor – este mangaiat duios pe frunte de Justitie si i se stramuta procesul intr-un oras unde, cu certitudine, va castiga. Si va castiga nu se stie cum, dar va castiga pentru ca trebuie. Va castiga pentru ca imaginea lui de cetatean onest, ajuns presedinte nici el nu stie cum sau, poate, mai mult printr-o intamplare nefericita, sa nu fie afectata. Un presedinte condamnat nu mai are autoritatea morala de a mai vorbi despre cinste, demnitate si repectarea legii. Apoi, in alta ordine de idei, despre ce stat de drept vorbim cand legea raspunderii magistratilor este inexistenta si, ca prima consecinta, platim la Curtea Europeana a Drepturilor Omului in urma proceselor castigate de cei care au suferit de pe urma nedreptatilor infaptuite de instantele din tara? Cand fosta presedinta a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Livia Stanciu, declara public ca procurorii trebuie sa vada in ea un partener de nadejde, la ce se referea?  Procurorii, la blat cu judecatorii? In care stat de drept? Poate al lui Iohannis, cel de care  scriam mai sus: „statul de drept este atuncea cand…”

Alt fel de politica

Nu Iohannis este, insa, intemeietorul statului de drept de rit nou. El a fost nascocit de Traian Basescu, tot pentru a-i servi interesele. Ca fostul presedinte este tot mai nervos ca sistemul creat de el nu ii mai da ascultare, este firesc, s-a schimbat stapanul de la curte. Obisnuit sa joace mereu la cacealma, Basescu nu suporta sa cada el insusi in capcana. Refuza sa inteleaga ca rocada regilor ar duce si la schimbarea obiceiurilor. Nu, ele raman valabile, mai ales ca acum, inainte de alegeri, s-a accentuat vanatoarea de adversari politici. De ce sa te chinui sa le combati programele politice, dovedindu-le ineficienta sau lipsa de suport, cand e cu mult mai usor sa-i raresti cu ajutorul procurorilor sau al judecatorilor? „Coincidenta” de a decoperi sau cerceta taman acum fapte petrecute in urma cu opt sau zece ani nu prea mai miroase a coincidenta. Dosarele lasate la dospit in sertare si scoase tocmai acum nu sunt lucruri noi, ele au fost experimentate cu succes inca de pe vremea lui Basescu. Iohannis doar a preluat obiceiul. Nici macar aici nu a reusit sa fie original. „Voi face alt fel de politica”, isi asigura el credulii la inceputul mandatului. Desigur, numai ca nu a spus si de cand va avea aceste simptome.

Sacrificiu prezidential: Iohannis renunta in acest an la destinatiile exotice

Conform unor surse din zona prezidentiala, Klaus Iohannis a renuntat la intentia de a-si respecta obiceiul de a petrece vacanta pe malul unor oceane de peste mari si tari. Dupa cum se spune mai nou, seful statului va sta in tara si va lucra in continuare, urmand ca, la un moment dat in august, sa onoreze litoralul romanesc cu prezenta sa, la vila prezidentiala de la Neptun. Iar daca tot a ramas sa taca la 40 de grade in Romania, Iohannis vrea ca macar sa beneficieze de un aer conditionat performant, dupa cum zic gurile rele cu antene la Cotroceni. Motiv pentru care presedintele a si cerut sa se instaleze urgent noi aparate de aer conditionat, au precizat autorii zvonului.

author avatar
Valentin Boeru
1.578 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger