AcasăNewsStatul, bun de plată pentru că a refuzat să recepționeze o lucrare...

Statul, bun de plată pentru că a refuzat să recepționeze o lucrare defectuoasă

Drumul Baia Sprie-Bârsana a fost reabilitat și plătit de două ori

Maramureșul a fost obligat de instanță să plătească 14 milioane de lei penalități și cheltuieli de executare silită unei firme care a efectuat defectuos o lucrare a unui drum. După ani de judecată, în care s-a ajuns și la Curtea de Arbitraj, județul a fost scos bun de plată, fiind acum în imposibilitatea de a-și asigura cheltuielile curente.

Drumul Baia Sprie Bârsana a fost reabilitat și plătit de două ori

Guvernul a fost nevoit să aloce bani din fondul de rezervă bugetară pentru cheltuielile curente la Consiliul Județean Maramureș. Instituția a pierdut un proces împotriva unei firme de construcții căreia a refuzat să-i recepționeze lucrările defectuoase pe care le-a efectuat la reabilitarea şi modernizarea tronsonului de drum Baia Sprie-Bârsana. ”Când am venit eu la conducerea Consiliului Județean, lucrările erau stopate. Selina nu a mai executat nimic, cotractul a fost reziliat. Colegii de la tehnic mi-au spus că firma nu a realizat lucrările la parametrii corespunzători. Acolo chiar s-au făcut unele lucrări de mântuială. Ulterior a venit o altă firmă și a facut acolo lucrări serioase”, ne-a declarat Zamfir Ciceu, fostul președinte al Consiliului Județean Maramureș. Potrivit acestuia, cei de la Selina au executat nişte lucrări care nu au fost acceptate la plată pentru că rigola nu respecta condiţiile din proiect. ”O serie de lucrări executate nu au fost acceptate la plată pentru că nu respectau proiectul tehnic. Ei au cerut 27.187.273,94 lei. Colegii au formulat şi ei pretenţii împotriva lor pentru că nu au executat la timp şi calitativ lucrările”, afirma fostul președinte al Consiliului Județean Maramureș.

Suma inițială, 7 milioane de lei

Lucrările Selina au fost executate în 2011 și 2012, iar contravaloarea acestora era de șapte milioane de lei. Pentru că a pierdut procesul, Consiliul Județean Maramureș a achitat din bugetul propriu cei șapte milioane de lei, însă acum trebuie să mai achite încă 14 milioane de lei penalități de întârziere. ”SC Selina a intentat proces UAT Județul Maramureș având ca obiect pretenții financiare reciproce între părți derivate din contractul ce a avut ca obiect efectuarea de către Selina a lucrărilor de reabilitare a traseului de drum Baia Sprie-Cavnic-Ocna Sugatag-Bârsana – proiect finanțat din fonduri europene. La data de 31.07.2019 Curtea de Apel București, prin Încheierea nr. 9/2019, a respins cererea UAT Județul Maramureș de suspendare a executării silite privind plata penalităților stabilite prin somație. Având în vedere Somația primită de către UAT Județul Maramureș în data de 31.07.2019, UAT Județul Maramureș, este obligat la plata  către SC Selina SRL, a sumei de 14.036.913,88 lei.   V În Bugetul de venituri și cheltuieli al UAT Județul Maramureș nu sunt credite bugetare disponibile pentru a fi utilizate cu această destinație în vederea plății integrale a sumei datorate. Astfel, se solicită alocarea din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2019, a sumei 14.036 mii lei, Județului Maramureș, pentru plata obligațiilor stabilite prin titlurile executorii sus menționate”, se arată în expunerea de motive a hotărârii de guvern.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
622 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger