AcasăNewsStatul baga 28 milioane de euro la pusculita din darea in plata

Statul baga 28 milioane de euro la pusculita din darea in plata

Intrucat Statul a decis, ieri, sa impoziteze valoarea datoriilor restante ale persoanei fizice care preda imobilul bancii in cazul darii in plata, Fiscul ar putea incasa 127,83 milioane de lei, circa 28,4 milioane de euro. Se pare ca nu s-a tinut cont ca ne aflam intr-un an electoral.

Ministerul Finantelor  a confirmat, ieri, ca impozitul se va aplica la valoarea declarata in actul de dare in plata, respectiv la soldul creditului pe care clientul il mai avea de achitat, in conformitate cu prevederile Codului Fiscal. In aceasta varianta, statul ar putea incasa 127,83 milioane de lei de pe urma darii in plata, daca toti cei care sunt teoretic in situatia de a opta pentru darea in plata ar si face acest pas, conform calculelor BNR. Din 470.000 de clienti cu credite imobiliare (la 31 ianuarie 2016), sunt 97.500 de clienti pentru care valoarea creditului ramas de platit este mai mare decat valoarea actualizata a garantiei imobiliare, ceea ce ii poate determina sa aplice legea darii in plata, se arata in raportul de stabilitate al BNR.

Vrei sa dai casa in plata? Mai dai 4.000 euro

Legea darii in plata are si costuri adiacente piperate, astfel ca un debitor ar trebui sa plateasca in jur de 3.500-4.000 de euro. Prima cheltuiala, cea legata de notificari, este de 50 de lei, dar sunt necesare 2-3 notificari. Ulterior, clientul notifica executorul judecatoresc si, dupa caz, o alta firma mandatata de creditor sa declanseze procedura de executare silita. Urmeaza taxele notariale, ca procent din valoarea casei, la care se adauga evaluatorul, 200 de euro. La un apartament de 75.000 de euro, taxele notariale sunt de circa 1.500 de euro. In cazul in care a fost deja declansata procedura de executare silita, urmeaza costurile cu executorul judecatoresc, acoperite tot de debitor, in jur de 1.300-1.500 euro. Daca banca contesta cererea debitorului, urmeaza cheltuielile cu avocatul, care ar fi de cel putin 300 euro.

author avatar
National
529 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger